Kılıçdaroğlu Suriye mesajını Hatay´dan verdi

10 Aralık´ta kapılarını açacak EXPO 2021 Hatay´ın ilk tanıtım toplantısı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun katılımıyla gerçekleştirildi.

HATAY 27.09.2021 01:37:22 0
Kılıçdaroğlu Suriye mesajını Hatay´dan verdi

 Hatay Expo tanıtım toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Suriyeli kardeşlerimize kızmayacağız, onları buraya getirenlere kızacağız. Suriyeli kardeşlerimizin ne kabahati var? Ama göreceksiniz. İnşallah iktidarımızda Suriyeli kardeşlerimizi, onların gönül rızası ile kendi ülkelerine göndereceğiz' dedi.

Kılıçdaroğlu´ndan Başkan Savaş´a kutlama

Hatay´ın sadece Türkiye için değil dünya için çok önemli bir kent olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Hatay´da mükemmel tarih, mutfak kültürü ve inanç zenginliği var. Burası kadim bir kent. Bu çerçevede Lütfü Başkanımız krize karşı yeni bir yol açtı ve EXPO´yu Hatay´ getirdi. Başkanımızı yürekten kutluyorum” dedi.

Hatay´ın uluslararası arenada tanıtımında herkesi pay sahibi olduğunu da söyleyen CHP lideri, “Kenti tanıtmak öncelikle belediye başkanlarına düşer. Bu kentin tanıtımı için Lütfü Başkanımızın ve ekip arkadaşlarının çabası takdire değer. Hatay tüm dünyanın gözbebeği konumunda. Onun için burayı dünyaya tanıtmak hepimizin ortak görevi” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu Hatay´ı derinden etkileyen Suriye meselesi hakkında da “Türkiye´nin sorunları aşılabilecek sorunlardır. Güzel Türkiye´yi hep birlikte inşa edeceğiz. Suriyeli kardeşlerimize değil onları buraya getirenlere kızacağız. İktidarımızda onları gönül rızalarıyla ülkelerine göndereceğiz. Tüm bunları gerçekleştirecek azim ve kararlılığa sahibiz. Suriye´nin temel ihtiyaçlarının yapılmasını sağlayacağız. Kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını sağlayacağız. Yurtta barış, dünyada barış demişiz. Herkesle barışacağız” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Türkiye´nin sorunları var biliyorum. Bu sorunlar aşılan sorunlar, aşılabilecek sorunlar. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın göreceksiniz güzel Türkiye´yi hep birlikte inşa edeceğiz, beraber inşa edeceğiz. Buna inanmanızı istiyorum. Suriyeli kardeşlerimiz var zaman zaman şikayet edilir Suriyeli kardeşlerimizden. Suriyeli kardeşlerimize kızmayacağız, onları buraya getirenlere kızacağız. Suriyeli kardeşlerimizin ne kabahati var? Ama göreceksiniz. İnşallah iktidarımızda Suriyeli kardeşlerimizi, onların gönül rızası ile kendi ülkelerine göndereceğiz. Suriye´de barışı sağlayacağız. Suriye´de huzuru sağlayacağız. Bütün bunların hepsini gerçekleştirme azim ve kararlılığındayız. Öncelikle Suriye ile barışacağız. Bütün komşularımızla barışacağız. Karşılıklı büyükelçiliklerimizi açacağız. Ve sonra döneceğiz Avrupa Birliği´ne diyeceğiz ki, Suriyeli kardeşlerimizin Suriye´de evleri yok, yolları yok, okulları yok, hastaneleri yok, kreşleri yok. Bunların yapılması lazım. Bunların tamamını yapacağız. Bu yeterli mi? Hayır yeterli değil. Büyükelçilikleri açtık yeterli mi? Hayır yeterli değil. Aynı zamanda bu kardeşlerimizin çalışmaya da ihtiyaçları var. Aynı zamanda bu kardeşlerimizin güvenceye de ihtiyaçları var. O güvenceyi de sağlayacağız. Kendi ülkelerinde gittikleri yerde huzur içinde yaşayacaklar. Ve yine biz Hatay´daki iş dünyasına, Gaziantep´teki iş dünyasına diyeceğiz ki ‘Oralarda yatırımlar´ yapın sizi teşvik edeceğiz. Ve teşvik edeceğiz. Onlardan istediğimiz yaptıkları yatırımların karşılığında elde ettikleri dövizleri kendi ülkelerine getirmeleridir. Onlara istihdam olanakları da sağlayacağız ve böylece göreceksiniz Suriye´yle dostluğumuzu pekiştireceğiz ve büyüyeceğiz. Bütün komşularımızla barış içinde yaşayacağız. Yurtta barış, dünyada barış demişiz. Barıştan daha güzel bir şey yok, kavgadan hiçbir şey çıkmaz ve biz kendi ülkemizde de, komşu ülkelerimizde de barışı mutlaka sağlayacağız.”

Lütfü Savaş´tan ekonomi vurgusu

Törene ev sahipliği yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş konuşmasında, EXPO´yu Hatay´ın turizmi, ticareti ve geleceği için yaptıklarını vurguladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Türkiye´ye armağan ve emanet ettiği Hatay için çalıştıklarını söyleyen Savaş, “Suriye´deki savaş ortamı, Mısır´la olan karayolu anlaşmasının iptali ve son olarak pandemi, çiftçimizi, esnafımızı ve iş insanlarımızı ekonomik olarak geriye götürdü. Köyden kente göç arttı. Esnafımız kepenk kapattı. İnsanlarımız fakirleşti. Bildiğiniz tüm yollar kapalıysa yeni bir yol açmalısınız. Biz de bunu yaptık” dedi.

Medeniyetler Korosu sahne aldı

CHP liderinin konuşmasının ardından Medeniyetler Korosu, bir konser verdi. Koro, üç semavi din ve mezheplerinin ilahilerini ve farklı dillerin türkülerini seslendirdi. Konserin son şarkısında protokol üyeleri de sahneye çıktı. Memleketim şarkısını koro üyeleri ile birlikte söyleyen davetliler anlamlı geceyi unutulmaz kıldı.

EXPO´nun Antakya-Defne bölgesindeki alanında yapılan toplantıya, CHP liderinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ali Öztunç ve Fethi Açıkel ile Hatay milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Suzan Şahin, Serkan Topal ve İsmet Tokdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer, Millet İttifakı yöneticileri, iş insanları, STK temsilcileri ve kanaat önderleri de katıldı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,39% -0,15
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,21% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3959,73% -0,51