Kanserin yüzde 95 sorumlusu çevresel etki

04 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) görevlileri, ziyaretlerde bulundu.

İSKENDERUN 17.01.2018 17:02:00 0
Kanserin yüzde 95 sorumlusu çevresel etki

 

İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) görevli hekimler yaptıları ziyaretlerin yanı sıra, farkındalık etkinlikleri de yapıyor. Dünya Kanser Günü kapsamında, öğretmen ve öğrenciler tarafından günün önemine yönelik olarak ve üzerinde sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve kanser ile ilgili farkındalık oluşturacak yazıların bulunduğu afiş ve pankartlar da hazırlandı.
İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) görevli hekimler, İskenderun Teknik Üniversitesi Gönüllü Genç Sağlık Liderleri), Akdeniz Sağlık Meslek Lisesi Gönüllü Genç Sağlık Liderleri, Mithatpaşa Anaokulu Öğrencileri, Nene Hatun Anaokulu Öğrencileri, TEK Kampüs Okulları okul öncesi öğrencileri ile okul yöneticileri ve öğretmenlerden oluşan grup, İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk´ü ziyaret etti. Konuklarını kaymakamlık lobisinde karşılayan kaymakam Soytürk, Dünya Kanser Günü nedenile düzenlenen ziyaretin anlamlı olduğunu ifade etti ve tedavi gören kanser hastalarına şifa diledi.
Kansere karşı her zamankinden daha uyumlu ve koordineli bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu, bu doğrultuda farkındalık oluşturma ve kanserle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların hızla ilerlediğini ifade eden İskenderun Kaymakamı Soytürk, insanların birey, aile ve toplum üzerindeki kanserin etkilerini azaltmaya yönelik tedbir alacak gücünün var olduğunu ve ´Yapabiliriz veya yapabilirim´ gayretiyle kansere karşı mücadelede bir fark yaratılabileceğini belirtti.
Ziyarette, Dünya Kanser Gününe ilişkin değerlendirmede İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yeter de, 'Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla tüm dünyada 4 Şubat, kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. Kanser oluşumunun yüzde 90-95´inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Kanser hayatı tehdit edici, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken tespit edildiğinde de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında ilçemizde ücretsiz olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) rahim ağzı (serviks), kolon, meme kanserlerinin taraması yapılarak bu kanserlere karşı erken teşhis edilmesi sağlanabilmektedir. İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak, çocukların erken yaşta kanserden korunma ve sağlıklı yaşama bilincini oluşturmalarını sağlamak, ailelerinin de konu ile ilgili farkındalıklarını artırarak çocuklarına bu konuda örnek olmalarını arttırmayı hedefliyoruz. Çocuklarda sağlıklı beslenme, abur cubur ve yağlı beslenmeden uzak durma, düzenli egzersiz yapma, bolca hareket etme, güneşin D vitamini üretme yararından faydalanmak için sadece 10-15 dk güneşlenmenin yeterli olduğunu, bu süreden daha fazla güneşe çıkmak gerekiyorsa koruyucu önlemler alınması gerektiğini, tütün dumanının zararlarından korunmak için sigara ve tütün kullanılan ortamlardan uzak durmaları gerektiği, cep telefonlarını radyasyon etkisinden korunmak için gerekmedikçe telefonlarla oynamamaları gerektiği bilincini oluşturmayı amaçlıyoruz' dedi.

Ücretsiz taramada 53 kadında hastalık erken tanındı
Kanserlerden korunmanın bir sonraki önemli basamağının kanser taramaları olduğunu anlatan Dr. Yeter, Bunun için Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş arasındaki tüm kadınları Serviks Kanseri Taraması, 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınları meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkekleri kolon kanseri taraması ücretsiz olarak KETEM´de yapıldığını anımsattı. Yeter, İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı KETEM´de yapılan taramalarda 49 kadının meme kanseri, 3 kadının Serviks Kanseri ve 1 kişinin de kolon kanseri için erken tanı alması sağlandı. Kanserden korunmak için farkındalığı artırmak en büyük hedefimizdir. KETEM olarak yıl boyu devam eden eğitimlerimizle Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri ve öğretmenlerine, Müftülüğe bağlı kuran kurslarında, Kaymakamlık personeli, İlçe Tarım Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İlçe Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm okullardaki öğretmenlere eğitim vermekteyiz. Köylerimizdeki (kırsaldaki mahalleler) kadınlara eğitim vererek ücretsiz olarak KETEM aracıyla merkeze transferlerini yapacak taramalarını gerçekleştirmekteyiz. Yıl boyunca da çeşitli yerlerde, festivallerde, alışveriş merkezlerinde stand oluşturarak etkinlikler planlamaktayız. Pek çok kanserin ana nedeni olan tütün bağımlığından kurtulmak isteyen halkımıza destek olmak amacıyla oluşturulan sigara bıraktırma polikliniğimizde deneyimli hekimlerimiz ve psikologlarımızla beraber hizmet verilmektedir' açıklamasını yaptı.
İskenderun Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 4 Nolu Belediye Sosyal Tesisleri (Eski Bit Pazarı) yanında hizmet veriyor.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29