Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü

Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.

GÜNCEL 25.11.2020 10:26:42 0
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü

 

İskenderun/SES
 Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Dominik Cumhuriyeti´nde diktatörlüğe karşı direniş gösteren Mirabel Kardeşler olarak bilinen üç kadının 25 Kasım 1960´ta kaza süsü verilerek katledilmesi sonrası Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım 1999´da ilan edildi ve gün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü´ olarak dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin kınandığı, süren eşitlik ve özgürlük mücadelesinde farkındalık yaratıldığı bir güne dönüştü.

Katledilen kadınlar adına zeytin fidanı
Arsuz Belediyesi ile Yollarda Sevgi Dağıtanlar Derneği (YOL-SEV-DER) ve Arsuz Gönüllüleri Dayanışma Derneği işbirliğiyle ülkede katledilen 3.224 kadının adına zeytin fidanı dikilecek. Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, fidan dikim töreninin bugün (25 Kasım 2020 Çarşamba) saat 11.00´da Kurtbağı Mahallesinde başlayacağını bildirdi.

Kadın Platformu: Yasaktan dolayı bu yıl alana çıkamıyoruz

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İskenderun Kadın Platformu´nun yapmayı planladığı basın açıklamasa İskenderun Kaymakamlığı tarafından ‘koronavirüs önlemleri kapmasında´ izin verilmedi. İskenderun Kadın Platformu´nun dönem sözcüsü Av. Mehtap Sert, “Hayatın tüm yoğunluğu ve akışıyla sürdüğü ilçemizde avm´ler, bankalar, adliyeler, çarşı-pazar normalde koşullarla akıp giderken bu yasağı anlayabilmiş değiliz” dedi. Av. sert, yazılı açıklamasında pardemi sürecinde de Türkiye´de şiddet sarmalının kadınların hayatlarını almaya devam ettiğini belirtti. Sert, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Mirabel Kardeşler´in 1960´larda başlattıkları özgür ve eşit yaşam için verilen mücadele, dünyadaki kadınların her 25 kasımda sahiplendiği şiddete karşı uluslararası dayanışma ve mücadele günüdür. Mirabel kardeşler daha özgür ve yaşanabilir bir dünya için verdikleri mücadelenin bedelini, canlarıyla ödediler. Ancak, kadınlara bir direniş ve özgürlük meselesi bıraktılar. Pandemi yönetimini baskı mekanizmalarını kaldırmanın aracı olarak gören hükümetin yasaklar ile artan şiddete karşı kadınlar, Mirabel kardeşlerden aldıkları meşale ile bulundukları her alanda özgürleşmenin yolunu aydınlatmaya devam edecekler. Pandemi sürecinde Türkiye´de şiddet sarmalı kadınların hayatların almaya devam etti. Alınan önlemlerin yetersizliği ve iktidarın kadın düşmanı politikalar maalesef bu dönemde de hiç geri durmadı. Kadınların istanbul sözlemesindeki ısrarı görmezden gelindi.”

Yönden: Kadına şiddet, insanlığa ihanet
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, kadına şiddetin insanlığa ihanet olduğunu belirtti. kaymakam Yönden, kaymakamlığın sosyal iletişim sayasından yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: 'Yaşamımızın her an ve döneminde varlıklarıyla onurlandığımız, nesillerimizin eğitimi, gelişimi ve yetişmesinde ulvi görevleri üstlenen, şefkat sevgi ve merhamet kucağı olmasının yanı sıra asil hislerin merkezi ve fazilet timsali olan tüm kadınlarımızın her zaman yanında olduğumuza bir kez daha dikkat çekerken 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak idrak ettiğimiz bu müstesna gün vesilesiyle tüm kadınlarımızın; hiçbir zorbalığa, şiddete ve istismara maruz kalmaksızın, huzur, mutluluk ve esenlik içerisinde yaşayabildiği bir dünya temenni ediyor, en derin sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.'
Toplumsal yaşamın her aşamasındaki kadına yönelik şiddetin, kadının maddi ve manevi bütünlüğüne ağır zarar verdiğini, kadının toplumsal yaşama aktif katılımının önünde engel oluşturduğunu, kadına yönelik şiddetle mücadelede devlete, hükümete, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşları ve halka büyük bir sorumluluk düştüğünü belirten Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel, şu açıklamayı yaptı: 'Yürürlükte olan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu tam anlamıyla uygulanmalıdır. Türkiye´nin ilk imzacılarından biri olduğu kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirmek de dahil olmak üzere, kadınları orantısız bir biçimde etkileyen, kadına karşı her türlü şiddeti önlemeyi amaçlayan İstanbul Sözleşmesi bir an önce uygulanmaya başlanmalıdır. Belediye olarak bizler de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderecek, kadını toplumun her alanında güçlendirecek yerel yönetim çalışmalarını hayata geçirmeye devam edeceğiz. Halkın da desteğiyle Defne´nin kadın dostu kent olmasını sağlayacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadelede biz varız. Sadece 25 Kasım´da değil her zaman buradayız. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününün toplumda bilinç ve duyarlılığı güçlendirmesini umuyor, şiddetin tamamen ortadan kalktığı eşit, adil ve özgür bir dünya diliyorum' açıklamasını yaptı.

Meydanda KADES tanıtımı
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla, Hatay Valiliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme toplantısını bugün (25 Kasım Çarşamba) yapacak. Antakya´daki Vilayet Polis Merkezi Amirliğini ziyaret edecek, saat 13.30´da Künefeciler Meydanında KADES (Kadın Destek Uygulaması) uygulamasının tanıtımı yapılacak.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88