İSTE´de alg teknolojileri çalıştayı

Algler ve endüstriyel uygulamaları alanında uluslararası düzeyde çalışmalar yapan bilim insanlarını bir araya getirerek hem bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak, hem de geleceğe yönelik yeni projelere başlangıç yapmak amacıyla

GÜNCEL 24.05.2018 10:20:28 0
İSTE´de alg teknolojileri çalıştayı

Orhan Yıldız/İskenderun

Çalıştaya İskenderun Kaymakamı Recep Soytürk, İSTE Rektörü Türkay Dereli ve akademisyenlerin de katıldı.
Çalıştaya katılan ve destekte bulunan bilim insanlarına teşekkür eden İSTE Rektörü Dereli, 'İSTE, enerji konusunda ihtisaslaşmaya çalışan ve bu alandaki bilimsel araştırmaları önceliklendiren bir üniversite olarak, son zamanlarda alternatif bir enerji kaynağı olarak görülmeye başlanan ve özellikle biyoyakıt üretiminde adından sıklıkla söz ettiren algler (yosunlar) konusunda önemli çalışmalar başlatmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl üniversiteye gelen Japonya Tsukuba Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kazuo Kadowaki, İskenderun Körfezi´nin ham petrol elde edilmesine yönelik uygulamalarında önemli fırsatlara sahip olduğunu belirtmişti. Biz de bu konudaki çalışmalara hız verdik. Çalıştayda hep birlikte alglerin enerji kaynağı olarak kullanılmasına yönelik yeni projelerin temellerini atacağız” dedi.
Çalıştay hakkında bilgi veren İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Eyyuphan Yakıncı da şunları söyledi: 'Bir Japon profesör süperiletken malzeme üzerine çalışıyordu. Alanı dışında olmasına rağmen ülkesinin ihtiyacına binaen, yoğun çalışmalar sonucunda alglerle petrol üretimi üzerine büyük mesafe kat etti ve başarılar elde etti. Geçen yıl İskenderun Körfezi´ne gelip buraları görünce alg üretimi için gerekli bütün altyapının bu bölgede doğal olarak oluştuğunu söyledi. Bizler de inanır ve çalışırsak, burada petrol de üretebiliriz, savunma sanayisinde de iş çıkartırız, sağlık sektörüne de yeterli olacak kadar alg üretebiliriz. skenderun Körfezi´nin bu yanını öğrendiğimizde çok mutlu olduk ve bu çalışmaları başlattık.”
Çalıştayda, Prof. Dr. A. Osman Kılıç, Prof. Dr. Münevver Sökmen, Prof. Dr. Süleyman Köytepe, Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı Prof. Dr. Burhan Ateş, Prof. Dr. Oya Türkmen Işık, Dr. Alexandros Georgakiles ve Ekinciler Holding YK üyesi Recep Ekinci de sunum yaptı. Çukurova Üniversitesi, Sanko Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, TUSEB (Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı), Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi´nden gelen bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Yenilikçi Alg Teknolojileri Çalıştayı yapılan değerlendirme toplantısı ile sona erdi. Çalıştay´a katkı yapanlara katılım belgeleri de verildi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

  • BIST 100

    10247,71%-0,86
  • DOLAR

    32,22% -0,06
  • EURO

    34,64% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2393,78% 0,04
  • Ç. ALTIN

    3878,05% -0,38