İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

İskenderun/SES

EKONOMI 23.04.2024 16:06:00 0
İş dünyasının talebi

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Yılmaz, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin üzerinden zaman geçse de yaşanan her sarsıntıda 6 Şubat gününe geri dönüldüğünü ve deprem korkusununun yeniden yaşandığını söyledi.

İTSO tarafından İskenderun Belediyesi Kültür Sarayında düzenlenen ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün konuşmacı olduğu konferansın açılışını yapan Yılmaz, "yüzyılın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin ülkemizde 11 ile etkisi altına aldığını, tarifi imkansız şeylerin yaşandığını, binlerce insanın enkaz altında kalıp ya yaşamını yitirdiğini anımsattı.

“Yönetenlerden ne talep edeceğimizi çok iyi biliyoruz”

Depremde yaşananların, enkaz altında kalanların, arama kurtarma çalışmalarının; felaketle mücadelenin her aşamasının insanları sonsuza kadar etkileyeceğini, acısını hissedeceğini ifade eden Yılmaz, "Felaket o kadar büyük ki üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen depremin yaratmış olduğu sıkıntılar hala atlatılamadı. Maalesef, zaman zaman gerçekleşen sarsıntılarla da 6 Şubat gününe geri dönüyor ve deprem korkusunu yeniden yaşıyoruz. Ancak yaşadığımız bu korkular bizleri çok sevdiğimiz şehrin geleceği için neler yapmamız gerektiğini öğrettirken, bizi yönetenlerden ne talep edeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bir senedir şehrimizin depreme dayanıklı ve modern bir yapıya kavuşmasını için çabaladık" diye konuştu.

"Mücbir sebep süresi, mümkün olduğunca uzatılmalı" 
Bakanlıklar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, siyasiler, milletvekilleri ile yaptıkları görüşmelerde deprem sonrası için beklentileri anlattıklarını,  sürekli dile getirdiklerini belirten Yılmaz, oda paylaşlarıyla yaptıkları toplantılarda altyapı ve üstyapı çalışmaları, mar planlarının bilimin gerçeklerine göre revize edilmesini, şehrin yeniden yapılmasındaki tüm prosedür ve denetleme sürecinin hayata geçirilmesi konusundaki hassasiyeti ifade ettiklerini anlattı. Yatırım yapmanın şehre ve geleceğe yapılacak en önemli yatırım olduğunu belirttiklerin ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz, "Siyasiler, bürokratları, belediye başkanlarına çevreyi yeniden kalkındırmak için önemli görevler gösterdiklerini farkındayız. İş dünyası olarak her zaman yanlarında olacağız. 6 Şubat gecesi yaşadığımız felaket sonucunda bir çok can ve mal kaybı yaşandı. Kent, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda da önemli ölçüde kaybetmiştir. Bu süreçte sosyal sorunlar olduğu gibi çok ciddi ekonomik kayıtlar olduğu bilinmektedir. Neredeyse bir yıl boyunca bölgemizde ithalat ve ihracat sekteye uğramış, liman hizmetleri aksamış,  iş yeri ve malları zarar gören küçük ve orta işletmelerde önemli oranda iş kayıpları yaşanmıştır. Bu sebeple mücbir sebep süresinin gözden geçirilerek, mümkün olduğuca uzatılması, deprem bölgesinde faaliyet gösteren iş dünyasının ortak taleplerinin başında gelmektedir.

“Halkın öncelikli beklentisi, kalıcı konut”

Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şehrin baştan aşağı yenilenmesi, şehir için önem arz etmektedir. Kalıcı konutların da tamamlanması hususu yine halkın öncelikli beklentileri arasında yer almaktadır. Türkiye genelinde kentsel dönüşüme devlet desteğinin ve teşviklerin artırılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, şehrin havasının temizlenmesi ve depremin psikolojik etkilerinden kurtulmak için enkaz çalışmalarının hızla tamamlanmasını bekliyoruz. Ve deprem bölgesinin yeniden kalkınması için gerekli tüm adımların artması gerektiğini düşünüyoruz" dedi ve depremle mücadelede çalışanlara teşekkür etti.

DASK kapsamı genişletilecek

Açılışta konuşan sigorta uzmanı Hasan Emir de, 6 Şubat günü İskenderun'da 407 binanın yıkıldığını. 321 binaya 'acil yıkım kararı' verildiğini, 1b.664 orta, 10.494 az hasarlı binanın olduğunu, göçlen nedeniyle deprem sonrası da resmi rakamlara göre Hatay nüfusunun 141 bin kişi azaldığını söyledi. Emir, deprem sonrası zorunlu deprem sigortası Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kapsamında 11 ilde 623 bin dosya açılırken, Hatay'da bu sayının 99 bin olduğunu belirtti. Emir, depremde DASK ödeme rakamlarının düşük kalması üzerine yeni bir düzenlemeye gidildiğini, DASK kapsamının genişletilip, zorunlu afet sigortasının getirileceğini söyledi.


Anahtar Kelimeler: dünyasının talebi 'mücbir sebep'

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00