İpek Festivali başlıyor

Samandağ 2. İpek Festivali bugün başlayacak. Festival, 06 Mayıs Pazar günü sona erecek.

GÜNCEL 4.05.2018 10:45:23 0
İpek Festivali başlıyor

Samandağ/SES

konserlerin de yer alacağı festivalde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlara ´ipek boyama, motif işleme, takı bezeme ve dokuma´ya yönelik sanatsal atölye çalışmaları da yapılacak.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, düzenlediği basın toplantısında 2. Ulusal İpek Baharı Festivali hakkında bilgi verdi ve yöre halkını festivale katılmaya çağırdı.
2. İpek Festivalinin, Samandağ Belediyesi ve Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlendiğini anlatan Nehir, 'Samandağ, denizin güneşin,t arihin buluştuğu bir coğrafya. Samandağ, Hz. Hıdırın kutsal kenti, Hz. Musanın asasının yeşerdiği, Abı hayat suyunun aktığı kenttir. Mavi ile yeşilin buluştuğu yer. Samandağ, huzur, mutluluk, hoşgörü, barış kenti; Medeniyetlerin buluşma noktası. Hz. Hıdır Türbesi, Musa ağacı, Barutlu Mağara, Dor mabedi Simon kalesi, Samandağ 14 kilometrelik kumu bulunan sahile; ,Musa dağı, Kel dağı,Titus tüneli, Beşikli mağara, Kara mağara, Üç ağızlı mağara gibi eşsiz tarihi, doğal zenginlikleri ile parlayan yıldız. Bu coğrafyayı festivaller, şenlikler ulusal ve uluslar rası platformlara taşımayı hedefledik. Hedeflerimizi doğrultusunda geçmişte atalarımızın temel geçim kaynaklarından biri olan bu zanaatı ve bu zanaata bağlı olarak gelişen bir kültürü yaşatmayı amaçladık. Dut ağaçlarının yetişmesi, ipek böceği yetiştiriciliği, koza, kozanın ipeğe dönüşmesi ve ipek kumaşa dönüşmesi, dokuma işi ve geçmişte buna bağlı gelişen bir kültürü canlandırıyoruz. Geçmişte ineği olmayanlara süt verilerek evlerde haririt pişmesi sağlanırdı. İpeğin beyazını sütlacın beyazı ile örtüştüren bir gelenektir. Festivalimizde bu geleneğin simgesi olan sütlaç dağıtılmakta ve böylelikle geçmişle bir bağ kuruyor, kültürümüzü yaşatıyoruz' dedi.
İpek Baharı Festivalinin, bölgemizin önemli bir kültürel değeri olan “İpek Baharı”ndan esinlenerek düzenlendiğini anlatan Nehir, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Festivalde, moda, sanat ve iş dünyasını bir araya getirmeyi hedeflemekteyiz. İpek üretiminde ve ticaretinde uzun bir tarihi geçmişi olan Samandağ, kültürel geleneğini günümüze taşıyarak, kültürümüzü yaşatmayı gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Medeniyetler tarihinde özel bir önemi olan ve ticaret yollarına adını veren ipek, ticari değerinin ötesinde anlam taşımaktadır. İpekböceği yetiştiriliciliği kadar ipeğin elde edilmesi, eğrilmesi ve dokunması kendine özgü incelikleri olan bir meslek dalıdır. İpeğin elde edilmesi, işlenmesi ve pazara sunulmasında kadınlar tarih boyunca etkili olmuşlardır. Festivalde Samandağlı kadınların emeğini görücüye çıkarıyoruz. İpek Baharı Festivali, ipekle birlikte Samandağ´ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini ülke genelinde tanıtmayı amaçlıyoruz. Festivalimizin işlevi sadece İpeği, kozayı, kumaşı tanıtmakla sınırlı değil; ilçenin tanıtılmasına, ekonomik açıdan da katkı sunacağını düşünüyoruz. Moda, akademi, müzik dünyasından ünlü isimler, 2. Ulusal Samandağ İpek Baharı Festivalinde Samandağ´da buluşacak.'
Sinema oyuncusu Atılay Uluışık´ın sunumunu yapacağı festivale, moda tasarımcısı Barbaros Şansal da katılacak.
Festival bugün saat 16.30´da Deniz Sitesinde Çınar Restaurant´ın yanında kortej yürüyüşü ile başlayacak; atölye çalışmaları, geleneksel sütlaç dağıtımı yapılacak ve Mor ve Ötesi grubu, Ulaş Bayır ile Nihat Mugil konseri sürecek. 2. İpek Festivaline akademisyenlerden Prof. Elvan Ökavruk Adanır, Doç. Dr. Hürrem Sinem Şanlı, Doç. Öznur Aydın, Doç. Havva Halaçeli Metlioğlu, Doç. Esra Kavan Özdemir, Doç. Hatice Tozun, Öğr. Üy. Dr. Duygu Ebru Öngen Carsini, Öğr. Gör. Berna İleri, öğretim görevlisi Jativa Sakalauskaite Kurnaz da katılacak.

Festivalde neler var?
Bugün (04 Mayıs Cuma):
Saat: 16.00: Açılış, kortej yürüyüşü (Yer, Çınar Restaurant yanı)
Saat 17.00: Protokol Konuşması (Yer, Hızır Park Alanı)
Saat 17.30: Atölye Çalışması (Yer: Hızır Park Alanı)
Saat 19.30: Sütlaç dağıtımı (Yer: Hızır Park Alanı)
Saat 20.30: Konser: Ulaş Bayır ve Nihat Mugil (Yer: Hızır Park Alanı)
Yarın (05 Mayıs Cumartesi):
Saat 10.30: Atölye Çalışması (Yer: Hızır Park Alanı)
Saat 20.00: Plaket töreni (Yer: Hızır Park Alanı)
saat 20.30: Konser Mor ve Ötesi
06 Mayıs Pazar:
Saat 10.30 : Atölye Çalışması (Yer: Hızır Park Alanı)


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2506,57% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00