İmzalar Savaş´a verildi

Samandağ Nefes Almak İstiyorum İnisiyatifinin başlattığı “Samandağ beton değil, yeşil alan İitiyor” çalışması kapsamında toplanan imzalar Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş´a iletildi.

28.08.2017 11:22:00 0
İmzalar Savaş´a verildi

 Samandağ´da iki ayı aşkın sürdürdükleri bildiri dağıtımı, esnaf ziyareti, basın açıklamaları ve imza masaları ile çalışma yürüten inisiyatif, konuyu Başkan Savaş´la değerlendirdi.

Samandağ´dan başlatılan ve 2 gün süren yürüyüşün ardından Antakya HATMEK´teki çalışma ofisinde gerçekleşen görüşmede heyet, HBB Başkanı Lütfü Savaş´ın desteğini aldığını bildirdi. İnisiyatif adına yapılan yazılı bilgilendirmede, “Toplantı sonunda ortak düşünce ise Samandağ kasaplar çarşısının yıkılan yere park yapılması ve parkın yüzde kırkı özel şahıslara ait bölümüne kamulaştırma kararı satın alınması ve bu satın almanın bedelinin Samandağ belediyesi ve Samandağ halkının ortak karşılaması sonucuna varıldı” ifadesine yer verildi.
Heyet adına bir konuşma yapan Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı “Bu alana 97 yılında beton binanın yapılmaması konusunda mahkeme kararı bulunmaktadır. Belediye başkanı bu kararı dinlememektedir. Bu alan önce sekiz kat şimdi ise iki kata inmiştir. Daha önce bu alan atıldı, şimdi ranta açılınca değer kazandı. Yanı başındaki 75 parkla birleştirildiğinde Samandağ açısından son derece önemli bir dinlenme, parkı olacaktır” dedi.
Heyet adına ikinci öneriyi Mustafa Yatkın sundu. Yatkın, şunları aktardı: “Bizim yola çıkış amacımız siyasi değil, o alana yeşil alan olarak kalmasını amaçladık. Samandağ´ında 22 kurumun imza ve deklarasyonu ile yola çıktık. Biz bunlarla yetinmedik, ODTÜ´den şehir planlamacısı eski genel başkanı ve diğer teknik arkadaşların bize Samandağ kent dokusuna uygun plan üretmelerini istedik. Bize önerilen ise bu alana parçacı değil, bütüncül yaklaşılması önerildi. Şayet orada iki katlı bir bina yapılırsa, kent merkezini bozar, biz kent merkezi istiyoruz. Bu ise Samandağ´ın geleceğine ve vizyonunu hizmet etmez. Belediye başkanı bize şunu demeli, burası park alanı, yapılmalı ve bunun şartları konuşulmalıdır, demelidir. Bu alanda özel mülkiyet sahiplerine eski belediye binası taşınıyor ve oradan o insanlara yer verilebilinir. Orası Samandağ ilçenin en değerli yeridir. Biz o alanda 15-20 dönüm alanın sadece yayalara tahsis edilmiş bir yer olarak kalmasını, etrafındaki eski binaların ise taş duvar olarak kalmasını talep ediyoruz. Zaten haritayı ve planı gördüğünüzde bunu uygun olarak göreceksiniz.”

Savaş: Anlaşmayla çömü üretilebilir
Savaş önerilere sıcak baktığını ve bu önerileri desteklediğini, Samandağ Belediye Başkanına ileteceğini, aynı zamanda iki taraf için hakemlik yapacağını belirten Başkan Savaş “Siz ve belediye başkanı öncelikle ön yargıları bir tarafa koymalıdır. Ben hakemlik yaparım ama ortay yolunu bulacağız ve öyle çözeceğiz. Yol arkadaşlığı da yaparız, biz hizmete geldik. Ben bir kere daha Samandağ belediye başkanı ile görüşüp, elimden geleni yapacağım. Öncelikle şehir adına iki gün yürümeniz, şekillenmesi için büyük mücadele yürüttünüz. Tabi bende şehir kazansın, halk kazansın ve mülk sahipleri zarar görmesin istiyorum. Yani restleşerek değil, uygun şartlarda anlaşarak çözelim. Biz iki taraf ile görüşme yapıp, anlaşmazlığı çözeceğiz” diye konuştu.

Kamulaştırma bedeline halk katkısı istenecek
İki tarafı aynı masada buluşturarak uzlaşmayla ile çözüm üretilebileceğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Amaç kimin haklı olduğunu tespit değil, şehre güzel bir yapıya kavuşmasıdır. Özel mülk sahiplerine kamulaştırmadan sonra belediye ve siz kampanya yaparak parasını ödersiniz.”
Gazetecilerin sorusu “Tam olarak nasıl bir çözüm öneriyorsunuz”
Özel mülk sahiplerine ödenmesi gereken kamulaştırma için katkı verilmesini öneren Başkan Savaş, “Bu projeyi desteklemenin ötesinde, mücadelenin yanındayım. Bizim işimiz halkın taleplerini karşılamak ve çözmektir” dedi.
Toplantının ardından yaptığı değerlendirmede Mustafa Yatkın, şunları ifade etti: “İki günlük yürüyüşümüz sona ermiştir. Sayın başkan Lütfü Savaş bizi kabul etmiştir. Görüşme sona erdi, çok olumlu bir görüşme oldu. Başkanın yaklaşımı Samandağ´ın ufkunu açacak gibi görünüyor. Israrla alana bina yapmak isteyenlere karşı nasıl bir çözüm meselesini başkanla tartıştık. Kendisinin olumlu yaklaşımları bu olayın çözümünde katkı olacağını düşünüyoruz. Bu alanın kamulaştırılması halinde yani özel mülk sahipleri için halk bir miktarını karşılayabilir, Samandağ belediyesinin yaklaşımı düzelirse, Samandağ belediyesi kredi çekerek, karşılanabilinir, bu mümkündür. Bu proje Samandağ´ın önünü yüzyıl açacak, Samandağ halkının büyük miktarlarda bağışta bulunacağına inanıyorum. Bu yeşil alan için halk ve belediye ikilisi parasal karşılayabilmemiz mümkün. Zaten Hatay Büyükşehir belediye başkanımız da bu konuda hem fikir olduğunu beyan etmiştir. Bizim mücadelemiz bu alanı yeşil alan olarak sonuçlanıncaya kadar sürecektir.”


Anahtar Kelimeler: İmzalar Savaş verildi

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,60%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88