'İfadeleri kabul edilemez”

Akıncı´nın Hatay ve Tayfur Sökmen yorumuna tepkiler sürüyor….

GÜNCEL 13.02.2020 11:57:28 0

Nesrin Geyik/İskenderun

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı´nın Kıbrıs sorununun Hatay konusu gibi çözülmesini istememesine yönelik açıklamasına tepkiler sürüyor. Türkiye Hataylılar Platformu adına Av. Özgür Düzgün, “Bu açıklamalar Biz Hataylılarda üzüntü, öfke yanısıra şaşkınlık yaşatmıştır” derken, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadelerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Hatay Valiliği önünde Hatay Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen basın açıklamasına da katılan Tosyalı, toplantı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, “KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı´nın “İkinci Tayfur Sökmen olmayacağım” ifadeleri başta biz Hataylılar olmak üzere bütün milletimizi derinden üzmüş ve yaralamıştır” dedi. Tosyalı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Buradan sesleniyoruz. Tayfur Sökmen Milli bir kahramandır. Tayfur Sökmen´in adı tarihe ve milletimizin kalbine yazılmıştır. Onun mücadelesi Mustafa Kemal Atatürk´ün ve milletimizin mücadelesidir. Akıncı´nın bu açıklamasını kabul edilemez olarak görüyor ve tarih şuuruna yakışmayan açıklamasını esefle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Akıncı´yı Türk Milleti ve Hatay halkından özür dileyeme davet ediyoruz. Kırk asırlık Türk yurdunu yabancı elinde esir bırakmayan Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Tayfur Sökmen olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.”
Türkiye Hataylılar Platformu adına Av. Özgür Düzgün de açıklamasında Kuzey Kıbrısı, Türkiye Cumhuriyeti´nden tarihi ve milli anlamda koparma çabalarının Kuzey Kıbrıs Türkleri için bir kopuşu ve yok oluşu beraberinde getireceği uyarısında bulundu. Av. Düzgün, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bildiğiniz üzere 02 Eylül 1938 tarihinde kurulmuş bulunan ve Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen olan Hatay Devleti adeta bölünmüşlüğe ve mandacılığa bir şamar atarak 29 Haziran 1939 tarihinde yine Hatay Devleti Meclisi´nin verdiği olağanüstü karar ile Anavatan´a katılma kararı almıştır. Bu karar tüm Hataylılar arasında ittifakla alınmış ve bu kararın alınması akabinde tüm Hatay´da kutlamalar yapılmıştır. Bu kararın alınmasında en büyük emek ve çaba pek tabiki Kuvayi Milliye ruhu sahibi Tayfur Sökmen´dedir. Tayfur Sökmen sahibi olduğu makam ve mevkinin hiçbir zaman milli birlik ve dayanışmanın önüne geçmesine izin vermemiş ve bir Kuvayi milliye kahramanlığı daha sergileyerek mandacılığa ve bölünmüşlüğe tarihi bir tokat atmıştır. Öyle anlaşılmaktadır ki mandacılığa ve bölünmüşlüğe atılan bu tokadın etkisi bazı kişilerde geçmek bilmemekte ve tarihten ders almalarına yetmemektedir.”
Mustafa Akıncı´nın açıklamasıyla Hatay´ın anavatana katılış ruhunu ve Tayfur Sökmen´in taşıdığı milli ruhu kavrayamadığını gösterdiğini savunan Av. Düzgün, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tarih sahnesi, pek çok milletin yok oluşuna ve başka milletlerin tahakkümü altında acılar yaşamasına sebep olmuştur. Bu durumda en çok halkları sömürmek isteyen küresel güçlerin işine gelmiştir. Siz Kuzey Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin tıpkı biz Hataylı kardeşleriniz gibi oynanan oyunu göreceğinizden ve Hataylı kardeşlerinize özellikle de merhum Tayfur Sökmen´in aziz hatırasına saygı göstereceğinize şüphemiz yoktur.”


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,26% 0,09
  • EURO

    34,67% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2396,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00