İçmesuyuna oybirliğiyle yüzde 25 zam

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) Genel Kurulu, olağanüstü yaptığı toplantıda, Hatay'da içme suyuna yüzde 25 zam yapılmasını oybirliğiyle kabul edildi.

HATAY 1.10.2022 16:17:00 0
İçmesuyuna oybirliğiyle yüzde 25 zam

HATSU genel kurulunda daha önce görüşülen ve Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Başkanı Lütfü Savaş'ın tekrar görüşülmek üzere genel kurala iade ettiği ücret tarifelerinin ele alındığı toplantıda, yapımı süren ve yapılması ön görülen yatırımların yanı sıra elektrik, akaryakıt, asgari ücret, demir, çimento, içme suyu ve atık su boruları gibi altyapı malzemelerinde yaşanan zamlar nedeniyle artan maliyetlerden dolayı su faturalarına yönelik yapılaması istenilen zam oranı artışı görüşüldü. Cumhur İttifakı’nın önergesinin oylamasıyla ücret tarifelerine yüzde 25 zam yapılması oybirliğiyle kabul edildi. 

Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan HATSU Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, 2021 Kasım ayında alınan yüzde 20 indirim kararıyla yaklaşık bir yıldır artan maliyetler karşısında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Enerji maliyetleri ve işletmede kullanılan malzeme fiyatlarında yaşanan artışın kurumu etkilediğini anlatan Polat, "Atıksu uzaklaştırma bedeli ile birlikte toplam 4.88 TL’lik bir su satışımız var. Ama baktığımızda, yaklaşık 12.60 liralık bir maliyetin çıktıyor. HATSU, 2021 yılı su fiyatlarının altında olan su satışıyla hizmet etmeye çalışıyor” diye konuştu.

Giderlerin ilk sırası elektriğin

Her ay sudaki maliyetin arttığını da vurgulayan Polat, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Maalesef stabil olan bir durum yok, enerjiye neredeyse iki ayda bir zam geliyor. Cari giderlere baktığımızda en önemli gider kalemimizde ilk sırada elektrik yer alıyor. Elektrik giderlerine baktığımızda indirim kararının uygulandığı 2021 Kasım ayında 11 milyon 990 bin lira olan elektrik maliyeti, mayıs ayına geldiğimizde 24 milyon 785 bin TL’ye ulaştı. Ağustos ayında 45 milyon 302 bin TL, sanayi elektriğinde yapılan yüzde 50 zamla beraber Eylül ayında gelecek fatura 70 milyon 953 bin TL. HATSU’nun aylık gelirlerine baktığımız zaman ortalama 45 milyon liralık bir gelirimiz var. Tahakkuklarda artış olmamasına rağmen 2021 Ağustos ayında bizim 32 milyon TL’lik bir tahsilatımız olurken 2022 yılında birim fiyatımız 2021 yılından az olmasına rağmen 50 milyon TL’yi geçmiş durumda. Şu anda HATSU’nun 144 milyon liralık bir gideri oluşmuş durumda.  Bu rakam geçen ay 120 milyon lira, bir önceki ay da 116 milyon liraydı. Gelir gider dengesine baktığımız zaman kurum tamamen kilitlenmiş durumda. Bize gelen elektrik faturalarını ödeyemediğimiz zaman, elektrik idaresi bizim elektriğimizi kesecek. Bu elektrik kesildiği zaman da Hatay'a su iletemeyeceğiz. HATSU bu maliyetleri kaldıracak durumda değil. Şu anda vadesi geçmiş elektrik borcu 100 milyon liranın üzerinde. 40-45 milyon TL gelirlerle elektrik faturasını dahi ödeyemeyecek pozisyondayken, sahada hizmetleri nasıl karşılayacağız?” 

“Maliyetlerden dolayı kurum kitlendi”

Müteahhitlerin HATSU’dan parasını alamayacağını düşündüğü için ihalelere girmediğini belirten Polat, son 4 ayda yapılan 18 ihaleye katılımcının olmadığını belirtti ve "Erzin’deki Mahmutlu terfi merkezi için 2 defa ihaleye çıktık ama katılımcı olmadı. İskenderun’daki TOKİ için 2 defa ihale yapmış olmamıza rağmen katılımcı olmadı. Kurum her yönden kilitlenmiş durumda" dedi. 

Ücret tarifesi için komisyon

HBB'den yapılan açıklamaya göne, HATSU genel kurulunda, Cumhur İttifakı’nın önerisiyle ücret tarifelerinin tekrardan görüşülmesi için komisyon kurulması ve komisyon görüşmelerinin Kasım toplantısında ele alınması kararlaştırıldı.


Anahtar Kelimeler: İçmesuyuna oybirliğiyle yüzde

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

  • BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,81% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2457,60% 1,05
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00