Hatay Vali Doğan: Binlerce eseri sergileyemiyoruz

Hatay Valiliği ve İskenderun Teknik Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “Yeniden işlevlendirme, sürdürülebilir mimari dönüşüm için perspektifler ve stratejiler” kolokyumu ile “Eski yapılar, yeni kullanımlar” adlı sergi açıldı

HATAY 28.07.2022 12:04:03 0
Hatay Vali Doğan: Binlerce eseri sergileyemiyoruz

Antakya/SES

Antakya´daki Hatay Valiliği Meclis, Kültür ve Sanat Merkezinde yapılan açılışa Hatay Valisi Rahmi Doğan da katıldı. Türkiye´de ve Hollanda´da gerçekleşmiş en başarılı 10 koruma ve yeniden işlevlendirme projelerinin sunulduğu sergide, Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, ilin tarihi yapılarının yeniden işlevlendirme teması ile ilgili sunum gerçekleştirdi, Hollanda Araştırma Enstitüsü Direktörü Dr. Fokke Gerritsen da bir konuşma yaptı.

Açılışta konuşan Vali Doğan, 'Ziya Paşa´nın meşhur bir sözü var ‘Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.´ konuşarak, laf üreterek değil, çalışmaları ortaya koyarak bunları göstermek lazım. Bu binada 2 ayrı başarı var. Birinci başarı bu binanın satın alınması ve tekrar orijinalliğini bozmadan aslına döndürülmesidir. Bu binanın alınarak, tekrar kamu malına dönüştürülmesi ve Hatay halkının hizmetine sunulması hususu gündeme geldi. O dönemde binanın girişinde ve içerisinde farklı farklı özel işletmeler bulunmaktaydı. Milletvekilleriyle bu durumu konuştuğumuzda bu binanın alınması gerektiği konusunda mutabık olduk ve bu konuda kararlı bir adım attık ve buradaki işletmelerle görüşmeler sağlayarak bir ay içerisinde Hatay Valiliği olarak binanın mülkiyetini aldık. Bu binada ne yapılacak, halkın hizmetine nasıl sunulacak tartışması oldu ve biz öncelikle aslına uygun bir şekilde restore edilmesinin gerekliliğini vurguladık. Yapılan çalışmalar neticesinde aslına, usulüne uygun bir şekilde restore çalışmaları tamamlandı. Sonrasında halkın yoğun bir şekilde kullanıma sunulması için burasının bir kültür sanat merkezi, üst katını kütüphane ve yandaki kısmı da vatandaşlarımızın vakit geçirebileceği bir mekan haline dönüştürülmesi arzu edildi. Antakya Konağının hemen yanında Antakya Oteli vardı ve ben göreve başladığımda yıkılmıştı. Bu alana 6-7 katlı bir Polis Evi yapılması planlanıyordu fakat bu proje sonucunda hem bu tarihi öneme sahip binaların görselliği, hemde şehrin silueti bozulacaktı. Bu sebeple bu projenin yapılmasını kabul etmedim ve Polis Evinin yapılacağı alanı değiştirdik' dedi.

'Eser var, yer olmadığından sergileyemiyoruz'

Kurtuluş Caddesinin 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu döneminin en meşhur caddelerinden biri ve ilk aydınlatılan cadde olduğunu anımsatan Doğan, İskenderun yöresine ilişki olarak da şunları söyledi: 'İskenderun Kaymakamlık binasını (eski adliye sarayını) restore ettik ve kaymakamlık binasını oraya taşıdık. Eski kaymakamlık binası da tarihi bir yapı ve bu tarihi yapıyı da restore ederek burada bir müze açmayı planlıyoruz. Şu anda depolarımızda sergilenmeyi bekleyen binlerce eser var ve yer olmadığından dolayı sergileyemiyoruz, bu müzenin revize projesi bitmek üzere inşallah önümüzdeki ay içerisinde bu tamamlanacak ve buranın restorasyonuna da başlayacağız ve İskenderun Müzesi olarak faaliyete geçireceğiz. İskenderun´da bulunan tarihi İskenderun Lisemizin de revize projesi inşallah bitmek üzere orayı da açacağız ve İskenderun Lisesi olarak halkımızın hizmetine sunacağız.'
Dr. Gerritsen de konuşmasında, “Son 20 yılda Amik Ovasındaki arkeolojik projeler kapsamında Antakya´yı pek çok kez ziyaret ettim. Antakya´da daha fazla zaman geçirme şansını sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü ben de pek çok kişi gibi bu şehrin tarihi zenginliği ve kültürel çeşitliliğine hayran kaldım. Şehirdeki binalardan ve mekanlardan tarih fışkırıyor. Binalar çağlar boyunca Antakya´da yaşamış insanlarla ilgili pek çok hikaye anlatıyor. Açılışını yapacağımız sergide Hollanda ve Türkiye´deki yeniden işlevlendirme projelerinden örnekler sunulmakta. Sergi, bu konuda strateji ve deneyimi paylaşarak ilham vermeyi amaçlamaktadır' dedi.

Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Antakya Garnizon Komutanı Albay Halit Erbaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili Adnan Özkaya, Hatay Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Erhan Günay, Yusuf İzci, kaymakamlar, Hatay İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük, belediye başkanları, kurum müdürleri, İskenderun Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, mimar Müjde Nur Rifaioğlu´nun da katıldığı törende vali Doğan ve protokol üyeleri, serginin açılış kurdelesinin kesti ve sergi alanını gezdi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00