Hatay, ´kırmızı kategori´de

Koronavirüs (covid-19) salgını artarak sürüyor.

GÜNCEL 6.04.2021 16:53:48 0
Hatay, ´kırmızı kategori´de

Akın bodur/İskenderun

Ülke genelindeki artış, Hatay´a da yansıdı. Her 100 bin kişide vaka sayısı Hatay´da 132,95´a yükseldi. hastalık yayılırken, aşılama da sürüyor. Sağlık Bakanlığı, koronavirüs bulaşının ülkede yayılmayı sürdürdüğünü, son bir hafta içerisinde de Hatay´da da artışın yaşandığını anımsattı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre illerde her 100 bin kişide görülen ve insidans harita olarak adlandırılan haritaya göre, covid-19 vaka sayısı Hatay´da 20-26 Mart tarihleri arasında 89,13 olurken, 27 Mart-02 Nisan tarihleri arasında bu oran 132,95´e yükseldi. Bu da hastalığın bir haftada yörede yaklaşık olarak yüzde 45 oranında arttığını ortaya sergiledi. Haftalık koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında Hatay 132,95 olurken, her 100 bin kişide İstanbul´da 591,45, İzmir´de 218,88, Ankara´da da 272,79 oldu.

Sokağa çıkma yasağı uygulandı
Hatay´ın geçen hafta ´turuncu kategoride´ yer alması üzerine hafta sonu pazar günü sokağa çıkma yasağı uygulandı. Pazar günü uygulanan yasak süresince, yurttaşlar yakın yerlerde bulunan ve temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği alışverişleri yapabildi. Pazar günü, çalışma izni bulunan meslekler de çalışmasını sürdürdü. Ancak, Son yayınlanan haritaya göre, Hatay her y100 bin kişide 100 kişiyi aşması üzerine ´kırmızı´ kategoride yer aldı. Bu da Hatay´da yeni yasakların uygulanmasını getirecek. Bu yasaklar arasında bu hafta sonunda, sadece pazar günü değil, cumartesi ve pazar günü olmak üzere iki gün sokağa çıkma yasağı uygulanması bekleniyor.

BionTech aşısı, İskenderun´da
Türkiye´de yürütülen aşı çalışmalarına BionTech aşısı da eklendi. Sağlık Bakanlığı, son sevkiyatlarla toplam 2,8 milyon doza ulaşan BionTech aşılarının özel koşullara sahip Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı depolarına yerleştirildiğini açıkladı. İskenderunlu hekim Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşinin ortak olduğu firma tarafından bulunan Alman menşeli BionTech aşısı, İskenderun ve Hatay´da da yurttaşlara vurulmaya başlandı. Cuma günü vurulmaya başlanan BionTech aşısı, İskenderun´daki devlet hastanesinde daha önce vurulan Sinovac aşısının kalmaması üzerine sadece aşı olmaya gelenlere sadece BionTech aşısı yapıldı. Sağlık ocaklarında ise Sinovac aşısının yapıldığı, ancak 60 yaş üstüne yapılması gereken ikinci doz aşının birçok yerde ´kalmadı, gelecek´ gerekçesiyle yapılamadığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı ´Covid-19 mRNA Aşısı Uygulama Kuralları´ kılavuzu da yayınladı.
Kılavuzda, Türkiye´de uygulanmaya başlayan BioNTech/Pfizer aşısının nasıl uygulanacağına dair bilgilere de yer verildi. Kılavuza göre, BioNTech aşısı en az dört hafta ara ile birer doz olmak üzere toplam iki doz olarak uygulanacak. Aktif Covid-19 hastaları, 180 günde Covid-19 geçirmiş (PCR testiyle doğrulanmış) ve aşının uygulanmasından önceki 10 gün içerisinde doğrulanmış bir Covid-19 vakasıyla temas etmiş kişilere aşı yapılmayacak.

Gazetecilere öncelikli aşılama
Koronavirüs salgını artarak devam ederken, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile bazı gazetecilik kuruluşlarının başvurusu sonrasında basın kartı olanları öncelikli aşı sırasına aldı. Gazetecilere aşılama geçen hafta İskenderun ve Hatay´da da başladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ise, sadece basın kartı olanların değil, aşılanma sürecinin tüm gazetecileri kapsayacak şekilde sürdürmesini beklediklerini söyledi.

TGC: Aşılama tüm gazetecileri kapsamalı
25 Şubat 2021´de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´ya kalabalıklarda, hastanelerde, zor koşullarda haber için koşturan, muhabir, foto muhabiri ve kameramanların covid 19´a karşı aşılanmalarını talep eden bir yazı gönderdiklerini anımsatan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Olcayto, Sağlık Bakanı Koca´nın TBMM´de yaptığı açıklaması sonrasında 31 Mart 2021´den itibaren Basın İş Yasası ile çalışan, basın kartı taşıyan gazeteciler e-Nabız´dan aşı randevusu almaya başladığını kaydetti. Olcayto, 'Sağlık Bakanlığı yetkililerinden öğrenildiğine göre Basın İş Yasası ile çalışan, basın kartı taşıyan gazetecilerden başlayarak tüm gazetecilerin aşılanması hedefleniyor. e-Nabız´dan randevu alırken, gazeteciler de Sinovac ya da Biontech aşısı tercihi yapabiliyor. Öğrendiğimize göre Basın İş Yasası ile çalışan, basın kartı taşıyan gazetecilerden başlayarak tüm gazeteciler aşılanacak. Bu noktada eşitlik ilkesine özen gösterilmesi son derece önemli. Gazeteci olan tüm meslektaşlarımızın aşılanmasının sağlanmasını bekliyoruz. Gazeteciler salgın sürecinde kalabalıklarda, hastanelerde, yoğun bakım servislerinde görevlerini yapmayı sürdürdü. Yurttaşların yaşadıkları sorunları kamuoyunun gündemine taşıma görevine devam etti. Sağlık Bakanlığı´nın aşılanma sürecini tüm gazetecileri kapsayacak şekilde sürdürmesini bekliyoruz' açıklamasını yaptı.

1 Nisan, Sağlık Çalışanlarını Anma Günü
Hatay Tabip Odası (HTO) YK üyesi Doğan Dalğıç da HTO ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası adına İskenderun´da yaptığı açıklamada, covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını saygıyla andıklarını ve her 1 Nisan´ı Türk tabipler birliği tarafından sağlık çalışanlarını anma günü ilan edildiğini söyledi. Koronavirüs salgınınında bir yılın geride bırakıldığını anımsatan Dalğıç, 'Mesleğimizin getirdiği sorumluluk ve yaşanabilir bir dünya umuduyla canla başla çalışırken, değerli meslektaşlarımızı kaybettik ve sonsuzluğa uğurladık. Yönetilemeyen bir pandeminin gölgesinde söylenmeyenleri söyleyerek, saklananları açığa çıkararak, toplumun ihtiyaçlarını talep ederek, yurttaşların sözü olmaya çalıştık. Tüm bunları yaparken; nitelikli koruyucu ekipman sağlanmayan, uzun mesai saatlerinde, kötü çalışma ortamlarında, hukuksuzca izin ve istifa hakları yasaklanan meslektaşlarımızın sesi olmak için çaba gösterdik. Ne yazık ki kulaklarını tıkayıp, sesimizi duymak istemediler. Yönetemedikleri pandeminin suçunu vatandaşa, yükünü bizlere yüklediler. Ve 140 binin üzerinde sağlık çalışanı hasta olurken, 391 sağlık çalışanını kaybettik. Ancak ses olmaya devam ediyoruz. Daha fazla hastalanmamak, ölmemek için sesimizi daha da yükseltmeye, yitirdiğimiz meslektaşlarımız için Kovid-19´un meslek hastalığı sayılması adına mücadelemize devam edeceğiz' dedi.
Antakya´da da Hatay Tabip Odası, Dişhekimleri, SES, Aile Hekimleri, Psikologlar ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ortak açıklamasında, Kovid´e ilk kurban giden Dr. Cemil Taşçıoğlu´nun hayatını kaybettiği 1 Nisan gününün bundan böyle “Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak değerlendirileceği bildirildi.
Hatay Tabip Odası, Hatay Dişhekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Aile Hekimleri Derneği, Psikologlar Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneğinin yaptığı ortak basın açıklamasında şunlara yer verildi: 'Meslek hayatları boyunca gösterdikleri özverinin kat be katını pandemi döneminde gösteren pandemiyle mücadele eden tüm sağlık çalışanları için bir simge haline gelen, Kovid-19 salgınında aktif hekimlik yaparken hastalığa yakalanan ve tedavi sonrası yaşamını yitiren değerli hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu´nu kaybettiğimiz 1 Nisan gününü, TTB 72. Kongresi´nde aldığımız kararla, ‘Kovid-19 nedeniyle kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını anma günü´ olarak belirledik. Kaybettiğimiz sağlık çalışanlarını asla unutmayacağız. Onları toprağa değil, sonsuzluğa uğurladığımızı her 1 Nisan´da belirtmeyi sürdüreceğiz.'

Okullarda vaka artışı, yüz yüze eğitimi yaptırmıyor
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlulları Oruç, Eğitim Sen´in yayınladığı 'Yüz yüze eğitimde covid-19 vaka tespit tablosuna' göre okullardaki vaka artışının hızla tırmandığı açıklamasını önergeyle panlamentoya taşıdı. Milletvikili Oruç, öngergesinde, 'Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen)´nın yayınladığı ´yüz yüze eğitimde covid-19 vaka tespit tablosuna´ göre; 15 Şubat-5 Mart tarihlerinde 95 öğretmende görülen vaka, 5-12 Mart haftasında 141´e, 12-19 Mart haftasında 475´e, 19-26 Mart haftasında 669´a yükselmiştir. 15 Şubat-5 Mart tarihlerinde 97 öğrencide görülen vaka sayısı, 5 Mart-12Mart haftasında 269´a, 12 Mart-19 Mart haftasında 433´e, 19 Mart-26 Mart haftasında 1125´e yükselmiştir.15 Şubat-5 Mart tarihlerinde 10 hizmetli ve memurda görülen vaka, 5-12 Mart haftasında 22´ye,12-19 Mart haftasında 35´e ve 19-26 Mart haftasında 43´e yükselmiştir. Geçtiğimiz hafta okul yöneticisi ve öğretmenlerden maalesef koronavirüs nedeni ile 6 vefat bilgisi gelmiştir. Eğitim emekçileri ve öğrenciler açısından her hafta ciddi oranda artan bu gidişat, hızla önlem alınmasına dair ihtiyacı ortaya koymaktadır. Okullarda vakaların artması üzerine veliler dilekçe vererek çocuklarını okula göndermekten imtina etmeye başlamıştır. Bazı il ve ilçelerde çok sayıda okulda 10´ar, 14´er gün aralar verilirken birçok okul kapatılmış uzaktan eğitime geçilmiştir. Bütün bu gelişmeler yüz yüze eğitime hazırlığın yeterince yapılmadığını ortaya koymaktadır. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk´un “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak” açıklaması yerine bugün ihtiyaç duyulan yüz yüze eğitimin sağlıklı ve güvenli biçimde yapılabilmesi için, aşı dâhil tüm önlemlerin alınmasıdır' ifadesine yer verdi. Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları, seyreltilmiş sınıf uygulaması, maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılabilmesi, kalabalık okullarda öğretmenler odası sayısının, öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması gibi düzenlemeler yapılacak mıdır? Pandemi sürecinde eğitim politikalarını doğru yürütebilmek için demokratik mekanizmalar oluşturmak, sendikalarla, veli dernekleriyle, öğrencilerle iletişim halinde olmak ve yapılan önerileri ciddiyetle ele alarak planlamalara dahil etmek üzere Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır? Resmi verilere göre bugüne kadar yapılan 14 milyon 712 bin aşı içinde eğitim emekçilerine yapılan aşı şu ana kadar açıklandığı boyutuyla sadece 80 bindir. Bakanlığınız bu öğretmenlerin aşılanma sürecini hızlandırmak adına harekete geçecek midir? Eğitim ve yükseköğretim kurumlarında çalışanların acilen aşılanması ve işyerlerinde alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, bu önlemlerin takibinin yapılması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Eğitim emekçilerinin aşılanma takvimi nasıl planlanmaktadır? Ne zamana kadar tüm eğitim emekçilerinin aşılanması hedeflenmektedir?'

Belediyelerden dezenfektan çalışması
Hatay´daki belediyeler de halkın ortak kullandığı alanlarda dezenfekte işlemi yapmayı sürdürüyor. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 'Covid-19´la mücadele kapsamında dezenfekte çalışmaları devam ediyor. Dezenfekte ekipleri, hastane, cami, banka ve resmi kurumlarda ve covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşların evinde dezenfeksiyon çalışmalarına devam ediyor. Belediye olarak tedbirleri alıyoruz. Vatandaşların da bu konuda daha da duyarlı olmalarını, maske ve mesafe kurallarına uymalarını ve kişisel hijyene dikkat etmelerini rica ediyoruz' açıklamasını yaptı. Zabıta ekiplerinin semt pazarlarında maske dağıtımı yaptığını da belirten Tosyalı, ekiplerin kentte genel temizlik çalışmasını sürdürdüğünü de kaydetti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

OSB yönetimine iade ziyareti

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07