Hatay Barosu 77 yaşında

Hatay Barosu yönetimi, kuruluşunun yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sundu. Av. Dönmez: Hatay Barosu, toplumun belkemiği avukatların ve halkının yanında, kişi özgürlüğü ve güvenliğinin, adil yargılamanın güvencesidi

GÜNCEL 24.12.2020 19:52:00 0
Hatay Barosu 77 yaşında

Yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, salgın hastalığın yarattığı etkileri toplumun bütün ilişkilerinde ve katmanlarında hissettiklerini belirtti, pandeminin sadece sağlık alanındaki gerçekleri değil, insanlar arasındaki hukuksuz uygulamaları ve hukuksal/ekonomik/sosyal eşitsizliği daha derin bir çizgiyle ortaya çıkardığını vurguladı.

“Adliyelerin kapandığı bir döneme tanıklık ettik” diye konuşan Av. dönmez, aynı dönemde avukatların ekonomik ve sosyal kayıplarına dikkat çekti, ülkede yargı alanındaki bir uygulamayı ‘hukuksuzluk salgını´ olarak nitelendirdi.

Reform yerine hukuksuzluğun derinleştiğini savunan ve bunun örgütlü hale geldiğini kaydeden Dönmez, şunları ifade etti: “Kuvvetler ayrılığının yok edildiği; tarafsız ve bağımsız yargı yerine, yargının yürütme emrinde bir araç halini aldığı algısı herkesi rahatsız etmektedir. Yürütmenin yargıya açıkça talimat verdiği, Yargının bundan bir rahatsızlık duymak bir köşede dursun, verilen talimata uygun hareket ettiği bir zamandan geçtik. Böyle bir hukuksuzluk salgını, pandeminin yarattığı etkiden daha ağır ve daha kalıcıdır. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bizi bir arada tutan kuralları aşındırmaya ve tartışmaya açmaya kimsenin haddi değildir. Son ayda yaşanan birkaç güncel gelişme bile yargımızın içindeki umutsuz halini anlatmaya yetmekte ve artık buna hepimizin elbirliği ile dur demesine ihtiyaç göstermektedir. Yargı içindeki güç savaşlarını ve her gücün bir alanı tahkim etme çabalarını, tarikatların, belirli güç odaklarının ve grupların gizlenemeyen etkinliğini, olağan bir devlet faaliyeti olarak kabul etmemiz isteniyor.”

Avukat, Hakim, Savcı arasındaki mesleki işbirliği esaslı kamu görevinin, reform adı altında avukatların aleyhine oluşacak şekilde bir kast sistemine dönüşecek adımlarla sağlamlaştırıldığını da sözlerine ekleyen Av. Dönmez, ‘Mahkeme Yönetim Sistemi Destek Projesi´ adı altında, adliyelerde hakim ve savcıların odaları avukatlar bakımından ‘girilemeyecek yerler´ olarak ve kırmızı alanlar yaratılmak suretiyle savcılara veya hakimlere erişimlerinin engellendiğini kaydetti.

Dönmez, şunları söyledi: “Avukatların yargı teşkilatı içindeki konum ve rollerinin hakimlik ve savcılık mesleğinden evla olduğunu ihmal eden, Avukatlığın kıymetinin düşürüldüğü her adımın öncelikle yargının ve devletin itibarını düşürdüğünü görmeyen ve Avukatını ekonomik/sosyal tahribattan ve mesleki itibar erozyonundan koruyamayan bir yargısal sistem, hakimini de savcısını da koruyamaz. Paralel Baroları ihdas eden akıldan ve yine Baroların Ekim ayında yapılması geren genel kurullarını erteleyen, YSK eliyle toplantı ve kongre seçen akıl ve bilim dışı uygulamaları ihdas eden akıldan dönmek isterseniz, kazanan sadece ve sadece adalet, hukuk ve ülkemiz olacak.


Anahtar Kelimeler: Hatay Barosu yaşında

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49