'Hastalıkların merkezi haline geliyoruz'

Angusların İskenderun LimakPort´a gelmesine tepki sürüyor.

GÜNCEL 27.05.2019 10:48:26 0

Akın Bodur/İskenderun

Yurt dışından canlı büyükbaş hayvan ithalatı kapsamında İskenderun LimakPort´a gelmesi sürdürülen Angus cinsi sığırların yarattığı kokuya karşı önlem alınmamasına tepki sürüyor. İskenderun´un, hayvan hastalıklarının merkezi haline gelmeye başladığını ifade eden İskenderun Yaşam Platformu, önceki gün kentte yaptığı basın açıklamasında, Angus cinsi büyükbaş hayvanlar ile koyun türü küçükbaş hayvanların LimakPort´a gelmeye başlamasıyla bütün şehrin metan gazı ve pis koku nedeniyle rahatsız olduğunu, bu rahatsızlığın yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. AKAD, ADD, Bakkallar ve Bayiler Odası, cemevi, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, İHD, İsdemir Emeklileri Derneği, Mali Müşavirler ve Muhasabeciler Odası, TMMOB ve Sosyal Haklar Derneğinin oluşturduğu İskenderun Yaşam Platformu, 'İthal edilen hayvanlar, fizibiliteleri, kapasiteleri, sağlıklı yaşam koşulları, barınakları hazırlanmadan getiriliyor. Buna bağlı olarak da Güney Amerika´da görülen EBL hastalığı, Avrupa´da görülen Mavi Dil hastalığı, Şap hastalığı ve aşırı derecede çevre kirliliği yapan metan gazı bölgemizdeki hayvancılığı ve insan yaşamını olumsuz etkilemeye başlamıştır' açıklamasında bulundu. Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da, İzmir Limanına indirilmeyen Angus´lar İskenderun LimakPort´a getirilerek, indirildiğini ve bu devam edildiğini ifade etti. Milletvekili Oruç, 'Bunun mücadelesini sokakta verdiğiniz gibi biz de parlamentoda vereceğiz' dedi ve Angus´ların etinin, ´Helal et akreditasyonu´ ile bile uyumlu olmadığını savundu.

'Yöneticiler, çözüm üretme niyetinde değil'
Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam parkı önünde yapılan açıklamayı pyatform adına yapan Nilgün Selçuk, İskenderun halkının ´artık yeter´ diye haykırdığını söyledi. Samandağlı olan Adana Milletvekili Tülah Hatimoğulları Oruç ile kentteki bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği açıklamada konuşan selçuk, şöyle konuştu: 'İskenderun´da limana ayda en az iki defa yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvanlardan başta Anguslar ve küçükbaş (koyun) hayvanlar getirtiliyor. Bütün şehir, metan gazı ve pis koku nedeniyle rahatsız oluyor. Bu rahatsızlık yoğun bir şekilde hala devam ediyor. Angus ithalatı ile birlikte sorunlar yaşanmaya devam ettiği halde, bu konuda daha önce yapılan uyarılara yöneticilerin sessiz kaldığını, çözüm üretmek niyetinde olmadıklarını gözlemledik. Bu sebeple giderek dayanılmaz hale gelmekte olan soruna karşı iskenderun yaşam platformu olarak ´artık yeter´ diyoruz. Doğaya ve tüm canlılara saygılı bir çözüm üretilebileceğini biliyor ve yönetenlerden bu çözümü talep ediyoruz. Yurt dışından ithal edilen hayvanların gerekli sağlık koşulları sağlanmadan hayvan ithalatında plansız-programsız bir yol izleniyor. İthal edilen hayvanlar, fizibiliteleri, kapasiteleri, sağlıklı yaşam koşulları, barınakları hazırlanmadan getiriliyor. Buna bağlı olarak da Güney Amerika´da görülen EBL hastalığı, Avrupa´da görülen ´mavi dil´ hastalığı, şap hastalığı ve aşırı derecede çevre kirliliği yapan metan gazı bölgemizdeki hayvancılığı ve insan yaşamını olumsuz etkilemeye başlamıştır.'

'İskenderun, hayvan hastalıklarının merkezi haline gelmeye başlıyor'
'Biz, birlikte daha güçlüyüz; İskenderun´da Angus istemiyoruz; Havamız, suyumuz, denizimiz tehdit altında' yazılı dövizler ve 'Anus´a hayır; Sağlıklı yaşam haktır' sloganları arasında konuşan Selçuk, İskenderun Yaşam Platformu adına yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Bu olumsuz koşullara tepkisiz kaldıkça İskenderun, hayvan hastalıklarının merkezi haline gelmeye başlıyor. İskenderun halk sağlığı ise büyük tehdit altındadır. Daha önce iskenderun´da hiç rastlanmayan böcek, sinek ve hastalık çeşitleri artıyor. iskenderun´da neredeyse her evin ikinci adresi hastaneler olmuştur. Duyumlarımza göre hastalanan ve ölen hayvanların kesimleri hijyenik olmayan şartlarda yapılıyor ve el altından kasaplara dağıtılıyor. Hastalanan ve ölen hayvanların hangi koşullarda imha edildiğinin açıklanması gerekmektedir. Aksi durumda hastalanan ve ölen hayvanların imha edilmiş gibi gösterilip sigortadan paraların alındıktan sonra el altından piyasaya hastalıklı ve telef olmuş hayvan etlerinin sürüldüğüne dair endişeler artacaktır. Hastalanan ve ölen hayvanlara hangi işlemlerin yapıldığı açıklanmalıdır. Geçici çözüm olarak görülen hayvan ithalatı bir devlet politikası olarak kalıcılaşmıştır. O halde asıl soruyu bir kez daha sormak istiyoruz. Ülkemiz, tarım ve hayvancılık ülkesi olduğu halde neden hayvan ithalatı devam ediyor? Bu ülkenin her karış toprağı ve her bir ferdi çok değerlidir. Başka limanlara göndermekte çözüm değildir. ancak iskenderun halkına reva görülen bu eziyet yönetenlerin eşit ve adil davranmadığını açıkça ortaya koyuyor. İskenderun halkını sahipsiz bırakanlar, yaptıklarından utanç duymalıdır. Bu duruma seyirci kalmayacağız. Tüm yönetenleri sorumlu davranmaya çağırıyor ve uyarıyoruz.'

Oruç: İzmir Limanına indirilemelen Anguslar, İskenderun´a getirildi
Angus cinsi büyükbaş hayvanların İskenderun LimakPort´a getirilmesini bir yılı yakın zamandır takip ettiğini ve konuyu soru önergesiyle parlamentoya taşıdığını anlatan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da, önergelere karşı bakanlıkların hiçbir şekilde ciddi bir açıklama yapmadığını ve tavır göstermediğini ifade etti.
'İzmir Limanına indirilmeyen Anus´lar İskenderun LimakPort´a getirilerek, indirildi ve bu devam ediyor' diyen Adana Milletvekili Oruç, 'Bunun mücadelesini sokakta verdiğiniz gibi biz de parlamentoda vereceğiz. Angus´ların etinin, ´Helal et akreditasyonu´ ile bile uyumlu olmadığını görmekteyiz. Bizim anlayışımızda insan yaşamı için en önemli olan beslenmenin devlet tarafından güvencele alınmasıdır. Türkiye´nin coğrafi ve ekonomi politikalarına baktığımızda, hayvancılık ülkesiyiz ama neoliberal politikalar uygulamaktan hayvancılık politikasını yok etmişiz. Bu, kötü yönetim ve gıdanın ticarileştidilmesinin sonucudur. Tarıma uygun bölgeler da uygulanan politikalarla bitirilmektedir. Türkiye biran önce tarım ve hayvancılık politikalarına dönmelidir. Canlı hayvan ithalatı biran önce sonlandırılmalıdır' dedi ve konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88