Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

İskenderun/SES

TÜRKIYE 1.05.2024 13:07:00 0
Hak-İş

* 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde, İskenderun Beş Temmuz Şehitler Anıtında düzenelen basın açıklamasında konuşan Hak-İş Konfederasyonu Hatay İl Temsilcisi Güngör, "48 yıldır emeğimizin ve alın terimizin hakkı için, hayat pahalılığı ve yoksullukla mücadele edilmesi için, vergide adaletin sağlanması için ve sendikal örgütlülüğün artması için meydanlardayız" dedi.

* 76 yıldır İsrail’in Filistin topraklarında yaptığı katliamlar, işgaller, zulümleri dünyaya haykırmak ve yaşanan zulümlerin sona ermesi için uluslararası topluma çağrıda bulunmak üzere alanlarda olduklarını anlatan Güngör, "Filistin başta olmak üzere, Suriye, Yemen, Libya, Afganistan, Irak, Somali, Arakan, Doğu Türkistan’da ve yeryüzünün bütün mazlum coğrafyalarında yaşanan insanlık dışı olaylara 'dur' demek için meydanlardayız. Mazlum coğrafyalarda yaşanan insanlık dışı zulümlerin son bulması için uluslararası işçi hareketini duyarlılık göstermeye ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz" diye konuştu.

Hak-İş Konfederasyonu Hatay İl Temsilciliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü yaptığı basın açıklamasıyla kutladı. 
İskenderun Beş Temmuz Şehitler Anıtında dün yapılan basın açıklamasında konuşan Hak-İş Konfederasyonu Hatay İl Temsilcisi ve Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mehmet Güngör, işçi ve emekçilere seslenerek, "1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlu olsun" dedi.

Hak-İş Konfederasyonu Hatay İl Temsilcisi Güngör, "Bugün buradayız, bugün 81 ildeyiz. Birlik, dayanışma ve mücadelemizi haykırmak için 81 ilde sizlerleyiz. Bugün 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; 48 yıldır emeğimizin ve alın terimizin hakkı için, hayat pahalılığı ve yoksullukla mücadele edilmesi için, vergide adaletin sağlanması için ve sendikal örgütlülüğün artması için meydanlardayız. 76 yıldır Siyonist İsrail’in Filistin topraklarında yaptığı katliamları, işgalleri, zulümleri tüm Dünya’ya haykırmak ve yaşanan zulümler sona ersin diye uluslararası topluma çağrıda bulunmak üzere alanlardayız. Filistin başta olmak üzere, Suriye, Yemen, Libya, Afganistan, Irak, Somali, Arakan, Doğu Türkistan’da ve yeryüzünün bütün mazlum coğrafyalarında yaşanan insanlık dışı olaylara 'dur' demek için meydanlardayız. Mazlum coğrafyalarda yaşanan insanlık dışı zulümlerin son bulması için uluslararası işçi hareketini duyarlılık göstermeye ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz" dedi.

Uluslararası toplumu zulme karşı harekete geçmeye davet etti

Konfederasyonun yöredeki sendika başkan ve yöneticilerinden Öz Sağlık İş Hatay Şube Başkanı Fehmi Azboy, Öz Ormanİş Hatay Şube Başkanı Yücel Avcıoğlu, Hizmet İş Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mehmet Yetim, Hizmet İş Sendikası Hatay Şubesi Başkanı Ercan Salcan'ın da katıldığı basın açıklamasında konuşan Hak-İş Konfederasyonu Hatay İl Temsilcisi Güngör, İsrail’in zulmüne maruz kalan Filistinlilere, işyerlerinde gece gündüz demeden alın teri döken vefakâr ve cefakâr emekçilere, birlikte yol yürüdüklerine meydanlardan seslendiğini ifade etti.

İsrail'in esir aldığı Filistinli işçilerin serbest bırakılmasını istendi

Güngör, şöyle konuştu: "HAK-İŞ olarak, Siyonist İsrail’in ve katil Netenyahu’nun Uluslararası hukuk önünde en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Soykırıma karşı sessiz kalan Avrupa Birliği, ABD ve onun kuklalarını nefretle kınıyoruz, lanetliyoruz. Başta İslam İşbirliği teşkilatı olmak üzere, Arap Birliği ve pek çok sözde İslam ülkesini yeterli tepki ve destek vermedikleri için kınıyoruz. Yazıklar olsun onlara diyoruz. Uluslararası toplumu Filistin’de yaşanan zulme karşı harekete geçmeye davet ediyoruz. 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde HAK-İŞ olarak, Filistin topraklarında akan kanın ve katliamların durdurulması, Gazze’de onurları için, Özgür Filistin için, canları pahasına mücadele eden Filistinli kardeşlerimizin insan haklarının sağlanması için tüm dünyayı ve tüm dünya emekçilerini mücadele etmeye ve birlik olmaya davet ediyoruz. Siyonist İsrail Devleti tarafından esir alınan bütün Filistinli işçilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

“Başkenti Kudüs olan Filistin devleti kuruluncaya kadar mücadele”

Hak-İş Konfederasyonu Hatay İl Temsilcisi Güngör, açıklamasına şöyle devam etti: "Başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Filistin’de barış ve huzur ortamının sağlanmasını, Mescid-i Aksaya yönelik yapılan, en temel özgürlük olan ibadet özgürlüğünü hedef alan bütün kısıtlamaların ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz. Filistin halkına, gıda, ilaç, su, gibi temel yaşam gereçlerinin güvenli ve insani koşullar altında ivedilikle ulaştırılmasını talep ediyoruz. HAK-İŞ, mazlum ve mağdur coğrafyalarda huzur ve barışın tesisi için sendikalarımız ve işçilerimiz ile omuz omuza dayanışmasını devam ettirecektir. 'Filistin için haydi HAK-İŞ' diyoruz ve tüm teşkilatımıza birlik, dayanışma ve yardımlaşma çağrısında bulunuyoruz."

Milli gelir ve refah artışından pay istedi

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; Vergide adaletin sağlanması, enflasyon, hayat pahalılığı ve yoksulluk ile mücadele edilmesi, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi, kayıt dışı istihdamın ve sosyal güvencesizliğin önlenmesi, işsizlik, yoksulluk ve iş bulamama endişesinin olmadığı bir yaşamın sağlanması, emeklilerimizin asgari geçim şartlarının sağlanması, kadın, genç ve engellilerin çalışma ve toplumsal hayata katılımlarının desteklenmesini istediklerini belirten Güngör, "HAK-İŞ, Türkiye ve dünya sendikal hareketinde emeğin ve emekçinin bugünü ve geleceği için durmaksızın çalışmaya devam edecektir. Ülkemizin, bölgemizin, küremizin bütün mağdur ve mazlumlarına olan borcunu ödemek için kararlılıkla mücadelesini sürdürecektir. Emeğin, emekçinin ve hak mücadelesinin gününde; sosyal adalet, refah, güvenlik ve diyalog temelli taleplerimizi sıralıyoruz: Kıdem tazminatı hakkı korunarak yeni güvencelerle geliştirilmelidir. Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini; Belediye ve belediye şirketleri dâhil bütün kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü’ne dâhil edildiği bir model talep ediyoruz. 696 sayılı KHK kapsamı dışında kalan işçilerin kadroya alınabilmesine imkân sağlayacak bir düzenlemenin yapılmasını, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş gibi özlük haklarının tam olarak verilmesini; 6772 sayılı kanun uyarınca mahalli idarelerin iştiraklerinde veya şirketlerindeki işçiler için 52 günlük ilave tediyelerin ödenmesini; Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılarak, toplu pazarlık kapsamının genişletilmesini, sendikal hak ve özgürlüklerin daha ileriye taşınmasını; ILO’nun C190 sayılı sözleşmesinin ülkemiz tarafından onaylanmasını; İşyerlerinde 'Şiddete Sıfır Tolerans Belgesi' önerimizin imzalanmasını ve uygulanmasını; Aile yükümlülüklerini dikkate alan, adil bir vergilendirme sistemi, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik modeli ve vergi denetiminde etkinliğin artırılmasını; Kriz dönemlerinde gelir vergisi diliminin yüzde 10’a indirilmesini; Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak; Asgari​ Ücret​ Tespit​Komisyonu’nun yapısının katılımcı​bir​anlayışla yeniden belirlenmesini; Deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı güvenli konutlar ve şehirler istiyoruz."


Anahtar Kelimeler: -' Mayıs açıklaması

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00