Güzelmansur: Pazar kaybetme lüksümüz yok

Suudi Arabistan ambargosuyla ilgili gelişmeleri değerlendiren CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Hiçbir pazarı kaybetme lüksümüz yok” dedi.

GÜNCEL 22.10.2020 11:31:43 0
Güzelmansur: Pazar kaybetme lüksümüz yok

Sadet Berkyürek/İskenderun

CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir´le birlikte TBMM´de düzenlediği basın toplantısında Suudi Arabistan´ın Türk mallarına uyguladığı ambargoyla ilgili 1,5 yıldır yaptığı açıklamalarla gelişmeleri, olacakları ve muhtemel tehlikeleri anlattığını kaydeden Güzelmansur, iktidarı uyardığını ve önlem alınmasını istediğini dile getirdi. Güzelmansur, 'Duyan, dinleyen olmadı. Son kez Temmuz 2020´de iktidarı, uygulanan gizli ambargonun açık ve tam ambargoya dönüşeceği konusunda bilgilendirdim, tedbir istedim. Yine görmediler, duymadılar, yokmuş gibi davrandılar. Bu ambargonun Suudi Arabistan´ın ittifak halinde olduğu diğer ülkelere de yayılacağı konusunda tehlikeye dikkati çektim. Bugün de tam dediğim gibi Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden ambargo uygulayacaklarına dair haberler geliyor ama iktidardan hala çıt çıkmıyor' görüşünü savundu.

Ambargo DTÖ kurallarına aykırı
Ambargoyla ilgili Suudi Arabistan´dan gelen resmi açıklamaya da değinen Güzelmansur “Bunca bilgi, belgeye ve delile rağmen, Suudi Arabistan yaptığı resmi açıklamada, dalga geçer gibi, ambargo uygulamadığını söylüyor. Böyle söylüyorlar, çünkü uyguladıkları ambargo Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı. Resmi olarak ticareti engelliyoruz diyemezler. Yapıp yapıp, yapmıyoruz diyecekler” diye konuştu.

“İktidar 1,5 yıldır sessiz”
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yaşanan gelişmeleri ve gerginlikleri anlatan Güzelmansur, uygulanan ambargonun her yerde haber yapıldığını, herkesin konuştuğunu ancak hükümetin konuya ilişkin konuşmadığına işaret etti. CHP´li Güzelmansur, “1,5 yıldır hiç ‘Eeeeyyy Suudi Arabistan”la başlayan bir uyarı işittik mi? Ticaret Bakanından, Dışişleri Bakanından, diğer yetkililerden bir açıklama duyduk mu? Bir karşı hamleye, bir stratejiye şahit olduk mu? Misliyle karşılık verileceğine dair bir açıklama geldi mi? Dünya Ticaret Örgütü´ne şikâyet ettik mi? Uluslararası arenada hak arayışına girdik mi? Hepsine hayır… İktidarın, Suudi Arabistan´a karşı boynu hep eğri. Niye eğri bunu da bilmiyoruz. Bunun nedenini açıklamak zorundalar” dedi.

“İhracatçıların iflası kaçınılmaz olur”
Güzelmansur, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinde bulunduğumuz bir ekonomik kriz var. Pandeminin yarattığı olumsuzluklar var. Dolayısıyla hiçbir pazarı kaybetme lüksümüz yok. Ne Suudi Arabistan´ı ne diğer Orta Doğu ülkelerini ne de Afrika ve Arap ülkelerini. Bu ülkelerin vatandaşları Türk mallarını seviyor. Bizde mal ve satacak ihracatçılarımız var. Dolayısıyla bu sorun bir an önce çözülmeli. Sorun çözüme kavuşmazsa ihracatçıların iflası kaçınılmaz olur. İflaslar sadece ihracatçıyla da sınırlı kalmaz. Çünkü ihracatın sekteye uğraması üreticileri, sandıkçıları, ambalajcıları, nakliyecileri ve daha pek çok sektörü de olumsuz etkiler. İşsizler ordusu daha da büyür. Türkiye´nin, şu an içinde bulunduğu ekonomik krizde bu sorunu çözümsüz bırakması gibi bir lüksü yok.”

'Arabistan´daki vatandaşlara sahip çıkın'
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ise TBMM genel kurulda yaptığı konuşmada, hükümetin Arabistan´da yaşayan yurttaşlara sahip çıkmasını istedi. Milletvekili Topal, Suudi Arabistan´da yaşayan çok sayıda vatandaşımız bulunduğunu ifade ederek, Dışişleri Bakanlığının bir an önce girişimde bulunmasını isteyerek, şunları söyledi: '3 milyar dolarlık ihracat pazarımız olan Suudi Arabistan 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla Türk mallarına ambargo uygulamaya başladı. Bununla yetinmeyen Suudi devleti, Türkiye dışından ülkelerine gelse dahi Türk mallarının alınmaması ve tüketilmemesi konusunda en üst düzeyden devlet kampanyası başlattı. Öyle ki Suudi prensleri kampanyaya katılarak tanıtım filmleri dahi çekmektedirler. Suudi Arabistan´da çoğunluğu Hataylı hemşerilerimiz olmak üzere çok sayıda işçimiz ve çok sayıda iş yeri sahibi vatandaşımız da bulunmaktadır. Geldiğimiz noktada vatandaşlarının çalışma özgürlükleri tehdit altında olmakla birlikte, can ve mal güvenlikleri de büyük oranda tehlikeye girmiştir. Dışişleri Bakanına sesleniyorum: Suudi Arabistan Hükûmeti nezdinde bir girişimde bulunuldu mu? Vatandaşlarıın güvenliğiyle ilgili ne gibi önlemler alındı? Bu konuda vatandaşlara neden bir an önce bir açıklama yapmıyorsunuz? Bu konu derhâl çözülmelidir.”


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29