'Gelenekler pek değişmiyor'

Kültürel miras haberciliğinin önemli olduğunu belirten ve bu tür habercilikte dikket edilmesi gerekenleri yöredeki gazetecilere anlatan Agos gazetesi çalışanı Uygar Gültekin, her bölgedeki birçok şeyin kültürel miras olduğunu anımsattı

GÜNCEL 20.03.2019 11:35:38 0

Akın Bodur/Antakya

 Hatay´ın tatlısı künefenin ve Defne sabununun da kültürel miras arasında yer aldığını belirten Gültekin, 'Gelenekler pek değişmiyor ama aslında birçok şey de kayboluyor' dedi.
Kültürel Mirası Koruma Derneği (KORU) ve Edinburgh World Heritage ortaklığında, British Council Kültürel Koruma Fonu desteği ile yürütülen Kültürel Mirasın Korunması için Kapasite Geliştirilmesi Projesi kapsamında Antakya´da gazetecilere yönelik düzenlenen eğitim seminerde konuşan Gültekin, tarihi ve kültürel varlıkların bulunduğu kentlerin farklı tür baskı altında olduğunu, kentleşme, piyasa baskısı, iklim değişikliği, kitle turizminin de baskılar arasında yer aldığını kaydetti. Antakya´daki Mimarlar Odası Hatay Şube binasında düzenlenen seminerde konuşan Gültekin, İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitsünden Nur Banu Kocaaslan´la birlikte yaptığı bilgilendirme konuşmasında, kültürel mirasın korunmasında, kamu hizmeti olarak kabul edilen gazeteciliğin, toplumun bilgilendirilmesi ve yetkililerin uyarılması, kültürel mirasa yönelik bir tahribat varsa kısa zamanda önlem alınmasında önemli rol oynadığını kaydetti.

'Kültürel mirasın korunmasında herkes görevli'
Kültürel Mirası Koruma Derneği görevlisi koruma uzmanı Süreyya Topaloğlu da seminerin Antakya Liwan Otel´deki bölümünde, toplumun kültürel miras değildiinde daha çok binaları algıladığını ifade etti. Geçmişten günümüze gelen kültürel mirasın korunması ve geleceğe taşınması için kişiler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumlarının çok disiplinli çalışması ve işbirliği yapması gerektiğini kaydeden Topaloğlu, kültür ve doğanın birarada olması gerektiğini belirtti. Topaloğlu, 'Kültürel mirasın korunmasında herkes görevli olmalıdır' dedi.
Seminere katılan Vakıflar Hatay Bölge Müdürü Mehmet Yıldıran ise, son yıllarda kültürel miras üzerinde toplumsal bilinçlenmenin arttığını ve bunda sivil toplum kuruluşlarının çalışkalarının da katkısı olduğunu söyledi. Yıldıran, Antakya´nın kültürel mirasın korunması anlamında çok önemli bir kent olduğunu, bölgede kültürel mirasın korunmasına yönelik haberleri de önemsediklerini ifade etti. KORU çalışanları da, 2020´ye kadar Mardin ve Antakya´da sürecek proje çalışmaları kapsamında Hatay´da, kültürel mirasın konuması kapsamında yetişkinlere yönelik güz kampı ile Edinburgh´ta da Kültürel Miras Liderlik Akademisi düzenleneceklerini söyledi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04