Gazeteciler, demokrasiye katkı sağlar

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

GÜNCEL 8.01.2020 10:40:06 0
Gazeteciler, demokrasiye katkı sağlar

Akın Bodur/İskenderun

10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti, 1960 Aralık ayında parlamentosunda aldığı ve 1961 Ocak ayında Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe giren 212 sayılı kanunla, gazeteciliğin tanımını yaptı ve gazetecilerin haklarını sala güvenceyle belirledi. Basın İlan Kurumu´nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasaya karşı çıktan Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah´ın patronları hazırladıkları ortak bildiriye imza atarak, gazetelerini üç gün kapattıklarını duyurunca, İstanbul Gazeteciler Sendikası çalışanlarla birlikte karara katılmadıklarını açıkladı. Sendika üyesi gazeteciler, patronların boykotu boyunca ´basın´ adlı bir gazeteyi 11 Ocak günü yayımlamaya başladı ve üç günlük boykot süresince yayını sürdürdü. Üç gün süren bu dayanışmasının ardından 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başladı. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ise gazetecilere yönelik ağır baskılar nedeniyle günün adı ´10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´ olarak değiştirildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yönetimi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nün, gazeteciler için sorunların dile getirildiği bir gün olduğunu ifade etti. Ülkede son 10 yılda çalışan gazetecilerin üçte birinin işsiz kaldığı, çalışabilen gazetecilerin ise çoğunun Basın İş Yasası kapsamında olmadığı ifade edilen TGC açıklamasında, 'Gazeteciler, ekonomik ve sosyal haklarını kullanamamaktadır. Avrupa´da yüzde 25 olan sendikalaşma oranı Türkiye´de yüzde 6´dır. Eleştirel gazeteciliğe olanak tanınmamaktadır. Gazetecilik suç olarak tarif edilmekte ve gazeteciler hedef gösterilmektedir. 1 Ocak 2016´tan itibaren iki bine yakın basın kartı iptal edilmiş, yeni Basın Kartı Yönetmeliği ise önceki yönetmeliklerin gerisinde kalmıştır. Yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür, oto sansür artık günlük olaylar haline gelmiştir. Türkiye´de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabilmekte ve hüküm giyebilmektedir. 150´ye yakın gazeteci cezaevindedir. Gazetecilere yönelik sözlü ve fiziksel saldırılara karşı cezasızlık yaklaşımı sürmektedir' ifadesine yer verildi. Gazetecilik mesleğini suç gören anlayıştan vazgeçilmesini, tutuklu gazetecilerin özgür bırakılmasını, gazetecilerin çalışması ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasının istendiği Türkiye Gazeteciler Cemiyeti açıklamasında, 'Gazetecilerin çalışabilir ve görevlerini yapabilir olmasının bu ülkede demokrasinin yeşermesine katkı sağlayacağını hatırlatmayı sürdürüyoruz' değerlendirmesi yapıldı. TGC, TYS, Pen Türkiye, CGD, Türk Yay Bir işbirliğiyle yarın İstanbul´daki TGC binasında 'İşsizlik ve sansürün kıskacında gazetecilik' konulu toplantı düzenleyecek.

Yönden: Basın, demokrasilerin en büyük güvencesidir
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, kentteki gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. Kaymakam Yönden, '10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe girerek, basın mesleği icrasında emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul edilen bu özel günün 59. yılını idrak ettiğimiz şu günlerde basın mensuplarımızın sevinç ve gururunu gönülden paylaşıyoruz' ifadesini belirtti. Basının, iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte toplumun aydınlanmasında önemli bir rol üstlendiğini belirten kaymakam Yönden, kutlamasında, 'İnternet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına erişmiştir. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde doğru ve güvenilir haber yapma, objektif olma, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde barındıran bir mesleği icra eden gazeteci arkadaşlarımız, aynı zamanda vatandaş ile devlet arasında köprü görevi görmektedirler. Milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren basın organları demokrasilerin en büyük güvencesidir. Bu manada ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, etkin çözüm önerileriyle toplumsal yapının ve kamu kurum ve kuruluşlarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basın mensuplarımızın yorum ve görüşleri, idareciler olarak bize de çalışmalarımızda önemli faydalar sağladığı şüphesizdir' görüşünü kaydetti.

Kaymakamdan TGC Temsilciliğine kutlama yazısı
İskenderun kaymakamı İskender Yönden, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İskenderun Temsilciliğine gönderdiği yazıda da TGC üyelerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. Kaymakam Yönden, TGC İskenderun Temsilciliğine gönderdiği yazıda, 'İlçemizde basın meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgilendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü en kalbi duygularımla kutlarken, ebediyete intikal eden ve vazife başında şehadete intikal eden basın mensuplarımızı rahmet ile anıyor, bu ulvi mesleğe emek ve gönül veren tüm basın mensuplarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum' görüşüne yer verdi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10173,40%1,17
  • DOLAR

    32,27% 0,07
  • EURO

    34,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2448,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00