Eş zamanlı orman yangınlarına ´önerge´

17 Eylül 2019 gece saatlerinde Antakya´nın Ballıöz, Kisecik ve Toygarlı mahallesi mevkilerindeki ormanlık alanda 25 farklı noktada aynı anda çıkan orman yangınları, TBMM´ye soru önergesi oldu.

GÜNCEL 23.09.2019 11:25:10 0
Eş zamanlı orman yangınlarına ´önerge´

Akın Bodur/İskenderun

 Geçen hafta üç mahallede, 25 ayrı noktada çıkan eş zamanlı yangında 10 hektar orman alanı yanmıştı.
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiştir? Konuyla ilgili resmi bir açıklama tarafınızca yapılacak mıdır? Bölgede aynı anda 25 farklı yerde sistematik bir şekilde çıkan yangınları nasıl açıklıyorsunuz? Bölgede 25 farklı yerde yaşanan yangınlardan net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmış, zarar gören canlılar tespit edilmiş midir? Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir? Henüz birkaç gün önce Hatay´ın Kırıkhan İlçesinde 50 hektarlık zeytinlik yanmıştı. Bölgede üst üste yaşanan yangınların önceden önlenebilmesi için denetimler yapılmakta mıdır? Türkiye´de yangınlara karşı önceden oluşturulmuş eylem planları var mıdır? Varsa nelerdir? Anayasa´nın 169. Maddesinde ´yanan orman alanı yeniden orman haline getirilir´ hükmü yer almaktadır. Bu yükümlülük tarafınızca denetlenmekte midir? Yanan ormanlık alanların kesinlikle imara açılmaması için özel önlemler almayı planlıyor musunuz? Son 5 yılda yıllar ve iller belirtilmek üzere kaç orman yangını olmuştur?'
Önergesinde, yangına çevre ilçe ve illerden müdahele edildiğini, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerinin söndürme çalışmaların gece boyu sürdüğünü ifade ettiğini de belirten milletvekili Oruç, 'Yetkililer, 7-8 kilometrelik mesafe arasında çıkan yangında tahmini olarak 10 hektarlık alanın zarar gördüğünü ve yangının büyük oranda söndürüldüğünü, soğutma çalışmalarının devam ettiğini söylemiştir. Ayrıca yangının çıkış nedenini henüz belirleyemediklerini de ifade etmiştir' ifadesine de yer verdi.

Üç mahalledeki yangın inceleniyor
Geçen hafta Antakya´nın kırsaldaki mahalelerinden Ballıöz, Kisecik ve Toygarlı´daki ormanlık alanda eş zamanlı olarak 25 ayrı noktada başlayan yangın, havadan ve karadan yapılan müdahale ile 12 saat sürede kontrol altına alınmıştı. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkileri, yangınların gece çıktığını ve Ballıöz mevkiinde 5 ayrı noktada olduğunu, üç mahallede ise toplam 8´i büyük olan 25 noktada olduğunu ve Jandarmanın yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlattığını ifade etti. Yangınlara terör örgütü üyeleri veya madde bağımlılarının yol açtığı üzerinde durulduğu düşünülüyor. 10 hektar ormanlık alanan yok olduğu yangınlara 4 helikopter, 250 yer işçisi, 40 arazöz, 20 su tankı, 10 iş makinası ile müdahele edildiği, söndürme çalışmalarına Konya, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mersin ve Osmaniye´den ekip ve araç sevinin yapıldığı belirtildi.

Hatay´da 8 ayda 70 hektar yandı
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında bulunan Hatay, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş´da bu yıl çıkan 106 yangında, 300 hektar ormanlık alan yok olurken, ormanlık alanlardan 60 hektarı Hatay´da yok olmuştu. Son yangınla bu miktar 10 hektar daha arttı ve 70 hektara yükseldi.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90