“Engelli aylıkları yeniden bağlansın”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Av. Halil İbrahim Özgün, Türkiye´de kaç engellinin olduğu, ne oranda iş gücüne katılabildiği, katılanların ve katılamayanların mesleki, eğitim ve cinsiyet dağılımlarının ne olduğunun günc

SİYASET 11.05.2018 11:39:00 0
“Engelli aylıkları yeniden bağlansın”

 

İskenderun/SES

Erişim, sağlık, eğitim, istihdamla ilgili düzenlemelere karşın vaadlerin yerine getirilmediği eleştirisinde bulunan Özgün, kesilen engelli aylıklarının geri bağlanması çağrısında bulundu.

İl Başkanı Özgün, engellilerin erişim, sağlık, eğitim, istihdam sorunlarına dikkat çeken ve yasal düzenlemelere karşın uygulamaların sorunları katladığını vurgulayan Av. Özgün, “Yurttaşların eşitliği Anayasa hükmüdür ve fakat engellilerin diğer bireylerin sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerden mahrum edildikleri küresel düzeyde kabul edilmektedir” dedi.

Erişim vaadi 13 yıldır çözülemedi
2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasanın en önemli hükmünü erişim sorununu 7 yıl içerisinde çözme vaadidinin oluşturmasına karşın yasanın yürürlüğünün üzerinden 13 yıl geçtiğini ve hala erişim sorununun çözülmediğini kaydetti. Özgün, “Bu sorun tüm haklara erişimin ön koşuludur. Amasız, fakatsız erişilebilirlik sorunu ivedilikle çözülmelidir” ifadesini belirtti.

Sağlık hakkında darlaşma sürüyor
Sağlığın yaşam hakkı ile doğrudan ilintili temel bir hak olduğunu da kaydettiği yazılı açıklamasında sağlık alanındaki özelleştirmeler ile SGK kapsamında nitelikli hizmet olanağının da giderek darlaştığını kaydeden Özgün, sağlık hakkının katkı payı istenmesi, kaliteli tıbbi cihaz ve malzemelerin karşılanmaması, bir yılı bulan randevu alma sorunlarıyla da ihlal edildiğini belirtti.

Özel eğitim hakları ihlal ediliyor
Türkiye´de kadın engellilerin yüzde 54.9´u, erkek engellilerin ise yüzde 32.1´inin okur yazar dahi olmadığını bilgisine de yer verdiği açıklamasında Başkan Özgün, Türkiye´de engelliler içerisinde lise ve üzeri eğitim düzeyi oranının yüzde 7.7´de kaldığını kaydetti. Özgün´e göre okur-yazar olabilmek, birçok temel hak ve özgürlüklere ulaşabilmek için eğitime ihtiyaç duyan çocukların özel eğitim hakları yaş, saat sınırlaması, rapor alma zorluğu ve nitelikli personel eksikliği gibi nedenlerle ihlal ediliyor.

Kesilen aylıklar derhal bağlansın
Engellilerin sadece yüzde 20´sinin iş gücüne katılabildiğini, bunların da en az yüzde 20´sinin iş bulamadığınıda işaret ettiği açıklamasında Özgün, halen 20 bin engelli kadrosunun boşta olduğunu öne sürdü, doldurulmasını talep etti. Özgün, şu görüşleri paylaştı: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı EYHGM Ekim ayı bültenine göre 284.951 kişi %70 ve üzerinde engelli raporu olduğu için ortalama 461 TL, 338.814 KİŞİ %40-69 oranında engelli olduğu için ortalama 314 TL engelli maaşı almıştır. Bu miktarlarla insanca bir yaşam imkansızdır. Ayrıca, işsiz engellilerin sadece ¼ üne sosyal yardım yapılmaktadır. On binlerce engellinin aylığı kesilmiştir. Kesilen aylıklar nedeniyle ciddi dramlar yaşanmaktadır. Haksız kesilen engelli aylıkları derhal geri bağlanmalıdır.


Anahtar Kelimeler: Halil İbrahim özgün

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10219,59%0,01
  • DOLAR

    32,21% 0,01
  • EURO

    34,77% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2427,07% -0,70
  • Ç. ALTIN

    3925,56% -0,46