Enerji için her şey mübah olamaz

Samandağ´da Rüzgâr Enerji Santrali türbinlerinin yaşam ve geçim alanlarını tahrip ettiğine ilişkin şikayet ve açıklamalar sürüyor. Bu konuda yörede yaşayanlar dört yıldır şikayette bulunuyor ve bunu ilgililere iletmeyi sürdürüyor.

14.06.2017 10:38:58 0
Enerji için her şey mübah olamaz

Akın Bodur

CHP Samandağ İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan ve Şoförler Odası Başkanı Mustafa Terzi de, RES türbinlerinin tarhibat yarattığı ses ve gürültü kirliliğinden de halkın rahatsız olduğunu belirtti.

RES, SİT alanını tahrip ediyor
Rüzgâr enerji santralinin ilçenin eşsiz doğasını tahrip etmeye devam ettiğini belirten Aydoğan, '1. Derece Turizm Sit alanını, endemik bitkilerin yayılma alanını, kutsal mekânları olan El Arabî Ziyaretini, dünyanın en önemli üç ana kuş göç yolundan birini tahrip etti. İlçede gözünü daha çok kar, rant ve sömürü bürümüş olan enerji sermayesinin yarattığı tahribatlara son diyoruz. Türkiye toplumu olarak sermayenin vicdansızlığına, beyinsizliğine, duyarsızlığına sesiz kalamayız. Sermayenin dini, ahlakı, ırkı, milliyeti, sınırları yoktur. St. Simon manastırı, Hz. Musa Ağacını, El Arabî Hazretlerini, Beyazıt-ı Bestami Hazretlerini, Habibi Neccar Hazretlerini, Musa Ağacını, Senpiyer Kilisesi vb hepsi bu ülkenin vazgeçilemez kültürel, tarihi ve inanç zenginliğidir. Hiç birinden vazgeçmeyeceğiz, koruyacağız ve turizme kazandıracağız. St. Simon Manastırının yakınında bulunan El Arabî Hazretleri Türbegahı´nın bitişiğine dikilen onlarca RES Türbini biz inananları rahatsız etmektedir. Turizm ve inanç turizmi ve özellikle inancımız açısından önemli bir merkez olan El Arabi Hazretleri Ziyareti RES türbinlerinin işgali altındadır. Baktığınız her yerde türbinlerden başınız döner. Gözlerinizi kapatsanız kesintisiz bir şekilde onlarca savaş uçağı sesi gibi bir ses olan RES türbinlerinin sesi kulaklarınızda ve beyninizde zonklayacaktır. Bu türbinler vakit geçirmeden kaldırılmalıdır. Enerji için her şey mubah olamaz. Enerji santrallerinin elde ettiği ayrıcalıklar kapitülasyon seviyesini bile aşmıştır. RES şirketlerinin elde ettikleri kapitülasyonlar hayratça davranışlarına neden oluyor. Dualarımızı, inancımızın, gereğini, ibadetimizi, inancımızı rahatsız olmadan yapabilmek istiyoruz. Bu doğal talebimiz inanç özgürlüğünün ve inanç özgürlüğünün güvence altında olmasının gereğidir' açıklamasını yaptı.

´Türbinler doğayı da tahrip ediyor´
Şoförler Odası Başkanı Mustafa Terzi de, Rüzgâr Enerji Santrali türbinlerinin doğada tahribat yanattığını belirtti. Terzi, 'Yaşantımızı sürdürmemiz ile birlikte çevremizde çeşitli olayların oluşuma şahit oluruz. Bunlardan birisi sağlığımızı tehdit eden çevre kirliliğidir. Düzeltilmediği sürece insanların hayatını ciddi anlamda tehdit ederek yaşamımıza olumsuzlukları beraberinde getirir. İnsanlar ve diğer canlılar çevrenin temizliğine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler gibi çevreden faydalanan canlıların zarar görmesini önlemek için çevremizi temiz tutmalıyız. Çevre kirliliği etrafa atılan çöplerle birlikte başlayıp sağlığımıza ve doğanın dengesine zarar verirler. Bölgesel olarak sanayinin gelişmesi buna etki yaratacaktır. Çevrenin etkisinden kurtulmak için ilk önce buna neden olanlardan uzaklaşmamız gerekmektedir. Bunlar aşıldığı sürece canlılar yaşamına sağlıklı şekilde devam ederler. Çevre doğanın dengesini düzenlediği gibi korumak görevlerimizdendir. Korunmaya ihtiyacı olan çevre sağlığımızı en yakın şekilde etki yaratır. Dünyamızı tehdit eden çeşitli unsurlar olup bunları koruma amaçlı kullanılmalıdır. Duyarlı olunduğu sürece çevremiz bilinçli insanların hayatına fayda getirdiği gibi gelecek nesillerin sağlıklı olmasını sağlar. Yarınlarımız daha güze olması için toplum bilinçlendirilmeli okullarda ve toplumsal alanlarda bilinçlendirici bilgiler verilmelidir. İlçe, göçmen kuşların dünyadaki üç önemli göç yollarından biri. RES´ler kuş göç yolu üzerinde kurulmuştur. RES´ler birçok kuş türünün neslinin yok olmasına neden oluyor. RES´ler doğaya çok büyük zarar verdiği gibi birçok kuş türünün neslinin tükenme tehlikesini yaratıyor' değerlendirmesini yaptı.


Anahtar Kelimeler: Enerji için mübah olamaz

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04