Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

İktidarın sadaka verir gibi emekli maaşına zam oranı açıkladığını ifade eden İskenderun'daki emekliler, "Bu yetmezmiş gibi hakkımız olan maaş promosyonu lütufmuş gibi göstererek bizleri kandıracağını sanıyor.

GÜNCEL 28.03.2024 16:55:00 0
Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

Akın Bodur/İskenderun

İktidarın sadaka verir gibi emekli maaşına zam oranı açıkladığını ifade eden İskenderun'daki emekliler, "Bu yetmezmiş gibi hakkımız olan maaş promosyonu lütufmuş gibi göstererek bizleri kandıracağını sanıyor. Artık bu yalanlara inanmıyoruz. Bunun hesabını 31 Mart’ta sandıkta soracağız" açıklamasını yaptı. 2021 Türk Tüm Emekler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, "Yıllardır sistematik olarak uygulanan politikalarla önce yoksulluk, sonra açlık sınırı altında bir yaşama mahkûm edilmemiz karşısında; biz emekliler bu muameleyi asla kabul etmiyoruz" dedi. Çankaya, "Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen, satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen 12 bin TL zam yapılmalı" açıklamasını yaptı.

 

"Kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik" 

Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde yapılan, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, bazı partilerin belediye başkan adayları, parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin de katıldığı açıklamada konuşan Çankaya, emeklilerin belediye başkan adaylarından taleplerini de sıraladı. Çankaya, "Ülke nüfusumuz yaşlanmakta ve bu da emekliler ve yaşlı nüfusa yönelik politikaların önemini arttırmaktadır. Emeklinin satın alma gücünün düştüğünü yaşamımızdan biliyoruz. Gerçekten çok zorlanmaya başladık. 2002 tarihinde en düşük emekli aylığımız 257 TL iken, asgari ücret 184 TL idi. Günümüzde yani 2024'de ise en düşük emekli aylığımız 10.000 TL iken asgari ücret 17.002 TL. Hâlbuki BİSAM'a göre açlık sınırı 15.000 TL'yi aştı, yoksulluk sınırı ise 52.000 TL'ye yaklaştı. Sadece asgari ücretle yaptığımız kıyaslama ile biz emeklilerin maaşlarının zaman içerisinde ne kadar düştüğünü ve son 1-2 yıl içerisinde de artık her şeyi kısarak, kredi kartları ile ayakta durmaya çalıştığımızı, bankaların verilerinde de görüleceği üzere kredi kartlarını da ödeyemez hale getirildik" dedi.

 

"Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli" 

2021 Türk Tüm Emekler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, emeklilerin ömrünün sonbaharında insanca yaşayabilmesi için sıraladığı talepleri arasında şunlara da yer verdi: "Emekli aylıkları iyileştirilerek uluslararası standart ve normlara uygun hale getirilmeli. Aylık bağlama oranları 2000 yılı öncesine döndürülmeli. Güncelleme kat sayısında milli gelir artışından pay verilmelidir. En düşük Emekli kök maaşı, en düşük Memur maaşından az olmamalıdır. Emekli aylıkları bağımsız kurumlarca açıklanan gerçek enflasyon oranına göre otomatik olarak güncellenmelidir. Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye verilmeli. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödenmeli. Ödenen ikramiyeler asgari ücrete eşitlenmelidir. Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen, satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen 12 bin TL zam yapılmalıdır. Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, Anayasa da gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi 'herkes sendika kurabilir' şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak, bizlerle birlikte toplu iş sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Bunun içinde Anayasanın Sendika kurma hakkını tanımlayan 51. maddesi ile toplu iş sözleşme hakkını tanımlayan 53. maddelerine 'emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlar' ibaresi eklenerek eme klilerin sendika kurma hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılmalıdır. 

Aylık Bağlanma Oranlarının (ABO) eski sisteme yani yüzde 70'e döndürülmesini istiyoruz. İntibak Yasası acilen çıkarılarak, 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilmelidir. Emekli maaşlarından kesilen muayene, ilaç vs tüm sağlık kesintilerine son verilsin. Şehir içi tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın. Hastanelerdeki Geriatri (yaşlılık) bölümleri açılsın. Var olanlara takviye edilsin."

 

Emekliler, adaylara istemlerini sıraladı 

Hatay'da seçime katılan adaylara seslenen ve taleplerini sıralayan 2021 Türk Tüm Emekler Sendikası İskenderun Şubesi, 11 maddelik istemleri arasında şunlara da yer verdi: "Yerel yönetimlerin başta sendika, dernek gibi emekli örgütleriyle sorunların tespiti ve çözümü odaklı olarak koordineli bir biçimde çalışması; Emeklilerin, belediyelere ait tüm tesis ve etkinliklerden ücretsiz yararlanmaları; Emekliler için okuma odaları, hobi merkezleri, atölyeler kurarak yetenek, deneyim ve isteklerine uygun, gönüllü katılım imkanlarının yaratılması; Huzurevi ve gündüz evleri açılarak düzenli bakım hizmetlerinin sunulması; Bakıma muhtaç yaşlılara sağlık, gıda, ilaç yardımı ve evde bakım hizmeti de verilmesi; Halk ekmek fabrikası kurulması; Belediyelerde emekli-yaşlı birimi kurularak sorunlara ivedi çözümler üretilmeye çalışılmalı."

"Emekliler mücadele nasıl oluru anlatıyor"

Toplantıya katılan adaylara da söz hakkının verildiği toplantıda konuşan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Karaca, yıllarca uygulanan ekonomi ve sosyal güvenlik politikalarının bu noktaya getirdiğini, emeklilerin sorunlarının büyük bir toplumsal haline geldiğini belirtti. Karaca, "Bugün emeklilerin hakları ile ilgili bir cümle kurmak durumunda kalıyorsak, bu emeklerin uzun yıllara dayanan mücadelesinin eseridir. Seçim meydanları, emeklinin yaşam haklarının en temel gündemi haline geldiyse bunun nedeni yıllardır emeklinin verdiği mücadelesinin eseridir. İşte 'mücadele kazandırmaz' diyenlere, 'mücadele ettik ne oldu ki' diyenlere bu alanları gösterin. Mücadele nasıl yürütülürmüş, ülkenin gündem haline nasıl gelinir olduğunu emekleri gösteriyor. Emeklilerimize teşekkür ediyoruz. Çünkü, yaşamlarımızı, hayatlarımızı, geleceğimizi kurtaracak olan tek şey birlikte mücadele olduğunu anlatıyorlar" diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: Emekli seyyanen istedi

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19