Dernekte sabun şenliği

Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği, geleneksel hale getirdiği Defne Sabunu döküm şenliğini yineledi.

16.11.2017 11:14:26 0
Dernekte sabun şenliği

Akın Bodur/İskenderun

Dernek binasında üyeler ve halkın katılımıyla yapılan sabun dökümü şenliğinde yöresel ürünler arasında bulunan Defne sabununun nasıl yapıldığı görsel olarak anlatıldı. Kazanda pişirilen Defne sabunu, yere serilen kalıplara döküldü ve kurutulmaya bırakıldı. Şenlikte sabun dökümünü sabun ustası Ali Kiremit ve yardımcısı Ahmet Tümkaya gerçekleştirdi. Dökümü tamamlanan defne sabunları soğuduktan damgalanıp, kesildi ve kullanıma hazır hale getirildi. Şabun dökümü şenliğinde 39 kilo defne ve zeytinyağı kullanıldı. Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ile Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle her hafta düzenlenen geleneksel çarşamba toplantısı konuklarına Defne sabunu ile İskenderun kartpostalları hediye etmeyi de sürdürüyor.

´Sabun dökümünde ölçü ayarları önemli´
Sabun ustası Ali Kiremit, Defne sabununun yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını ve kullanılan malzemelerdeki ayarların önemli olduğunu söyledi. Defne sabununun, zeytinyağı ve defne yağına suda eritiler kostiğin ilave edilip, macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıldığını anlatan sabun ustası Kiremit, kostiğin, sabunun kıvamına gelmesi. donması ve köpürmesi için kullanıldığını ifade etti. Sabun ustası Kiremit, 10 litre zeytin ve defne yağına ikibuçuk litre su ve kilo 750 gram kostik karıştırıldığını belirtti.


Anahtar Kelimeler: Dernekte sabun şenliği

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22