´Çanakkale, güç dengelerini değiştirdi´

Samandağ Jan ve Suphi Beyluni Anadolu Lisesinin düzenlediği18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinliği, Samandağ Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İSKENDERUN 21.03.2018 10:08:52 0
´Çanakkale, güç dengelerini değiştirdi´

Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, İlçe Sahil Güvenlik Komutanı Adil Özdemir, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Ateş, Milli Eğitim Müdürü Hilmi Kapo´nun da katıldığı etkinlikte, Jan ve Suphi Beyluni Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Mahir Gücel, günün anlam ve öneminie ilişkin konuşma yaptı. 

Gücel, şunları söyledi: “18 Mart, Türk tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferimin 103. yıldönümünü kutlamanın ve bu kutsal topraklar için canlarını feda eden kahraman şehitlerimizi Şehitler Günü´nünde anmanın onurunu bir kez daha yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi; dünya tarihinde bir dönüm noktasıdır. Güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Türk ulusunun Mustafa Kemal önderliğinde kahramanlık ve fedakârlığının doruk noktasına ulaştığı ve tarihin kanla yazıldığı bir destandır.
Birinci Dünya Savaşımı galip bitirmek ve gemileriyle Çanakkale Boğaz´ını geçip İstanbul´u almak isteyen İngiliz, Fransız donanmalarına karşı kahraman ordumuz, Çanakkale Boğazı´nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300 bin askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle, ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Çanakkale Boğazı´nı gemilerle geçemeyeceklerini anlayan işgal kuvvetleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişlerdir. İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer sömürge ülkelerine ait binlerce asker, 25 Nisan 1915 günü bu kez karadan çıkarma yapmıştır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine, 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal, ´Süngü tak´ emrini vermiş ve yıllarca Türk ulusunun hafızasından silinmeyecek olan ´Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir´ tarihi sözünü söylemiştir. Böylelikle tarihin en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrası büyük umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu, 1916 kışında bozguna uğrayarak geri çekmek zorunda kalmıştır. Türk Ordusu´nun Çanakkale´de vermiş olduğu bu büyük mücadele; sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzıyla. Mustafa Kemal başta olmak üzere, kanlı mücadelede ön plana çıkardığı kahramanlar ve askeri dehalarla, Türk askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında tezahürü bakımlarından da dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olaydır. Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Türk ulusu bu zaferle, arka arkaya gelen acı olaylarla kaybettiği özgüveni yeniden kazanmıştır. Çanakkale Savaşı ortaya koymuştur ki, Türk milleti, kendi şehitlerine gösterdiği özeni ve ilgiyi, bu savaşta ölen yabancı askerlere de göstererek, insanlığın yere düşen onurunu da ayağa kaldırmıştır. Çanakkale, sadece I. Dünya Savaşı´nda Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri‘nin savaştığı bir cephe değildir. Çanakkale´de Türk milleti Kurtuluş Savaşının bir provasını yapmıştır adeta. Çanakkale Savaşı, emperyalist güçlere karşı bir milletin, ülkesi ve bağımsızlığı için neler yapabileceğini tüm cihana gösterdiği bir savaştır. Efsaneler ve mucizelerle doludur. Yokluğun varlıkla savaşıdır. Kutsal bildiği değerler uğruna birçok neslin seve seve canını feda ettiği yerdir.'
Oratoryo gösterisi ve müzik dinletisinin de yapıldığı etkinlikte, Jan ve Suphi Beyluni Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı 18 Mart Çanakkale Zaferi temalı resim sergisi de açıldı. Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler Fırat Geyik, Damla Kuş, Hacer Konyalıçetin, Hasret Yıldız, Ceylan Açar, Seçil Yolcu, Aleyna Çamur, Selahattin Buz, Buse Berfin Deniz´e ödülleri törenle verildi.

Payas´ta Çanakkale yürüyüşü
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Etkinlikleri kapsamında, Payas´ta 18 Mart Çanakkale Yürüyüşü yapıldı. Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi önüne kadar süren yürüyüş, şiirlerin okunması ve yapılan konuşmalarla sona erdi.

İki okulda etkinlik
Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümü için Antakya´da da Şehit Cuma Bilek İlkokulu ve Açıkdere Ortaokulu´nda etkinlikler düzenlendi. Etkinliğe Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, AKP Antakya İlçe Başkanı Ramazan Alpaslan da katıldı.
Şehit Cuma Bilek İlkokulu ve Açıkdere Ortaokulu öğrencileri tarafından hazırlanan etkinlikte şiir okundu, Çanakkale Zaferi ile Afrin Harekatı konulu tiyatro gösterileri sahnelendi, Kuran-ı Kerim okundu ve vatanın bütünlüğü, milletin birlik ve beraberliği için dua edildi. Etkinlikte konuşan Kimyeci, 'Bu vatanı bize emanet eden, bugün biz rahat yaşıyorsak bunu sağlamak için aziz bedenlerini feda ederek şehadet şerbeti içerek, şehitlik mertebesine ulaşan kıymetli şehitlerimizin hatırasını bir kez daha yad etme imkanı sağladılar” dedi. Açıkdere Ortaokulu´na yaptırılan kütüphanenin açılışının da yapıldığı etkinlikte, Kimyeci, öğrencilerle sohbet etti ve satranç oynadı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23