“Bisiklet kurtarıcı olabilir”

‘Pedal Arkadaşım´ projesiyle engellere dikkat çekiyorlar…

13.07.2018 11:04:53 0
“Bisiklet kurtarıcı olabilir”

Sadet Berkyürek/İskenderun

Kars´tan yola çıkan Bisiklet gezginleri Ender Cebeci ve Melis Başak, “Pedal Arkadaşım” projesi kapsamında İskenderun´daydı. 2 Mayıs´ta farkındalık yaratmak, engelleri arkadaşlık bağı içinde eriterek buluşturma hedefiyle yola çıkan proje yürütücülerinden Ender Cebeci, bu projeyle engelli-engelsiz birlikteliğini sağlamayı amaçladıklarını belirtirken Melisa Başak, rotayı farklı etaplarda katılan 15 görme engelli ile tamamlayacaklarını söyledi.
Engellilerin bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla Pedal Arkadaşım projesiyle Ender Cebeci ile Melis Başak, Kars-İstanbul arasında 5 bölgeden geçecek rotayla başlattıkları bisiklet yolculuklarını sürdürüyor. Tandem adı verilen iki kişilik bisiklet ile tek kişilik bisikletle yola çıkan grup, iki kişilik bisikleti farklı etaplarda kendilerine katılan görme engellilerle birlikte kullanıyor.
İki kişilik özel tasarım tandem bisikleti ile Antakya´dan görme engelli Onur Mansuroğlu ile geldikleri İskenderun´da bir günlük molanın ardından Adana´ya hareket eden gezginler, Onur Mansuroğlu´ndan Mersin´de ayrılacak. Onur´u Mersin´den Hatay´daki evine uğurlayacak grup, buradan Antalya güzergahını ise başka bir engelli ile pedallayacak. İkiliye farklı güzergahlarda 15 engelli bisiklet kullanıcısı eşlik etmiş olacak.

Rotayı 15 görme engellinin katılımıyla tamamlayacaklar
Projeyi 2 Mayıs´ta Kars´tan başlattıklarını anlatan Melis Başak, “Bütün Doğu bölgesini bitirdik, ardından Güneydoğu´yu tamamladık. Akdeniz´e doğru devam ediyoruz. Yaklaşık 6 ay sürecek bir proje. Akdeniz, Ege ve Marmara´yı bitirip Kasım gibi İstanbul´a varmayı planlıyoruz. Bir tandem adı verilen iki kişilik bisiklet, bir de tekli bisikletle yola çıktık. Rota boyunca İstanbul´da tanıdığımız 15 farklı kör arkadaşımız eşlik etmiş olacak. Onur bize Antakya´dan katıldı. Mersin´e kadar eşlik edecek. Mersin´de bize katılacak Mustafa ise Antalya´ya kadar eşlik edecek, Antalya´dan Melisa bizimle devam edecek” dedi.
Gittikleri merkezlerde bisiklet kulüpleri ve engelli derneklerini de ziyaret ettiklerini kaydeden Melis Başak, “Hem tandem bisikletimizden bahsediyoruz hem de neler yapabiliriz, daha fazla nasıl farkındalık yaratabiliriz diye görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.

“Engellilerle ortak bir gün ve etkinlikte buluşma hedefindeyiz”
Rotayı birlikte gidilen engelli arkadaşlarının yanı sıra kendilerine sosyal medya hesapları üzerinden ulaşan ya da konakladıkları kentlerdeki engelli derneklerinde de tandem bisikleti deneyimlediklerini kaydeden Melis Başak, güzergahta bağlantı kurulan dernek ve kişilerle ileri tarihlerde ortak bir etkinlik yaratarak ortak bir günde ortak bir etkinlikte de buluşmayı istediklerini söyledi. Başak, anlatımını şöyle sürdürdü: “Engelsiz bireylerin de bizim sokağa çıktığımızın farkına varması, engellilere, körlere nasıl davranmaları gerektiğinin farkına varmalarını istiyoruz. Bu amaçla yoldayız.”

Cebeci: Bisiklet iyileştirici, sempatik ve pozitif
Bu projeyle engelli-engelsiz birlikteliği sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Ender Cebeci de, buna bisiklet yoluyla dikkat çekmek istediklerini belirtti. Engellerin aradan kaldırılmasında bisikletin iyileştirici etkisine dikkat çeken Ender Cebeci, geride 25 kenti bırakarak İskenderun´a ulaştıklarını ve rota boyunca ‘pozitif ve sempatik´ bir algıyla karşılandıklarını ifade etti. Cebeci, şöyle konuştu: “Engellilerin bisikletle hayata daha aktif katılabileceğini düşünüyoruz. Amacımız engelli-engelsiz birlikteliğini sağlayabilmek, engelli kelimesini ortadan kaldırmak. Biz Onur´la çift kişilik, tandem bisikleti birlikte sürüyorsak, birlikte pedal basıyorsak, biz bunu sadece pedalda bırakmıyoruz, onun dışında bağ geliştiriyoruz, arkadaş oluyoruz. Herkesin herkesle sınıf, statü ayırımı olmadan arkadaşlık geliştirmesinde bisiklet inanılmaz derecede aktif bir rol oynuyor. Çünkü bisiklete binen her insan aynı masaya farklılıkları bırakarak birlikte oturabiliyor. Aynı masaya oturması imkansız olanları bisiklet bir şekilde oturtabiliyor. Bisiklet bir de hayatta sempatiklik, pozitif algı yaratıyor. Bu yolculuğun da asıl çıkış noktalarından biri de bu.”
Ailelere, kurum ve kuruluşlara engelli bireylere yaklaşımında bağımsız hareket edebilmelerinin yolu açmalarını, engelli eğitiminin aile ile birlikte planlanarak yürütülmesini öneren Cebeci, buna yönelik görüntü, gözlem ve tanıklıklarını da proje bitiminde paylaşacaklarını kaydetti.

Horoz: Daha önce hiç kör arkadaşım olmamıştı
Pedal Arkadaşım grubunu İskenderun Bisiklet Spor Kulübü adına ağırlayan yöneticilerinden Mehmet Horoz, projenin farkındalık yaratmak yanında gidilen merkezlerde karşılıklı farklılıkları da deneyimleme şansı verdiğini söyledi. Horoz, “Bence geldikleri her şehirde kendileri de farklı bir şey görüş, yaşıyor, deneyimliyor, bize de bunu sağlıyorlar. Ben iki gündür Onur´la kol kola yürüyorum. Ondan bilmediğim şeyleri öğreniyoruz. Hiç daha önce hiç kör arkadaşım yoktu. Onur bana deneyim kazandırıyor, ben de ondan çok şey öğreniyorum” diye konuştu.

Mansuroğlu: Benim bisikletim var ama…
Gruba rotanın Antakya-Mersin etabında eşlik eden görme engelli Onur Mansuroğlu ise, Cebeci ve Başak´la 2016´da tanıştığını hatırlatarak, şunları paylaştı: “Bir çok bisiklet etkinliğine, festivale, farkındalık amacıyla bisiklet yarışına katıldım. Bu pedal sürecinde o kadar sevdim ki kendime bir tandem aldım. Bir arkadaşla artık pedallıyorum. Ben sadece kendim için değil, bütün engellilerin pedallamasını istiyorum. Birlikte çile çekiyorsun, zevk alıyorsun, koordine oluyorsun. Hızlı çevirirsem öndekini zora sokabilirim; yavaş çevirirsem yine öyle… dengeli ve sürekli iletişim halinde oluyoruz. Bu nedenle bence bu proje başarılı olursa çok güzel şeyler olacak. Evinden çıkmayan tonlarca engelli var. ‘Bu adam çıkıyorsa, benim de oğlum, kızım çıkar´… aileler, eninde sonunda bunu diyecektir. Benim bir bisikletim var, ama olmayan binlerce arkadaşım var. Onlar da isterse, artık bunun bir yolu olduğunu bilmelerini isterim.”


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90