Bilgileri çiftçiye anlatmamız gerekir

Tarım öğretiminin 172. yılı Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

EKONOMI 13.01.2018 08:40:13 0
Bilgileri çiftçiye anlatmamız gerekir

 

 Etkinlikte, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Progen Tohum A.Ş. arasında işbirliği protokolü de imzalandı. Protokol, araştırma konuları, staj imkanları, personel eğitimleri, yüksek lisans ve doktora programları ve geçici iş imkanları konularında çalışma yapılmasını getiriyor.
Ziraat Fakültesi salonundaki etkinliğe Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, Progen Tohum A.Ş. YK Başkanı Ali Özbuğday, rektör yardımcıları Prof. Dr. Veysel Eren ve Prof. Dr. Mehmet Kılıç, Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever de katıldı. etkinliğinin açılışında konuşan MKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Şener, son 100 yılda yaşanan teknolojik gelişmelerin, insanların yaşam şartları ve koşullarını değiştirmesine rağmen, tarımsal üretimle gerçekleştirilecek beslenme ihtiyacının hiç değişmediğini ifade etti. Şener, 'Gelişen sanayileşme ile birlikte tarım alanları hızla daraldı, bunun etkisiyle tarım alanlarını daha verimli kullanma ve sürdürülebilir tarım bütün ülkelerin tarım politikaların ana hedefi haline geldi' dedi ve progen tohumla imzalanacak protokolün tarım eğitimine katkılar sağlayacağını söyledi. Ziraat Mühendisleri Hatay Şube Başkanı Sever ise tarımsal öğretimde 172 yıllık köklü bir geçmişe sahip olmanın haklı gururunun yaşandığını belirtti.
Bir ülkenin gelişmesinde sanayinin olduğu kadar tarım sektörünün de büyük rolü olduğunu belirten Hatay Vali Yardımcısı Tetikoğlu, ülkede çok geniş tarım arazileri olmasına karşın bu arazilerin çok verimli kullanılamadığını söyledi. Bilgileri paylaşmakta sıkıntılar yaşandığını kaydeden Tetikoğlu, üniversitelerin bulunduğu alanda bilgilerini sanayi ve halkla paylaşmaları gerektiğini ve bunun sektöre yarar sağlayacağı ifade etti.
MKÜ Rektörü Kaya da, ülkenin tarım ülkesi olmasına rağmen izlenen yanlış politikalar sonucunda tarım ürünleri ithal eden bir ülkeye dönüştüğünü anlattı. Tüm paydaşların bir araya gelerek oluşturacak yeni politikalarla ülkenzin tekrar kendi kendine yeten bir ülke konumuna getirilmesi gerektiğini belirten Kaya, Ziraat Fakültesinin MKÜ´nünen köklü ve büyük fakültelerinden biri olduğunu, fakültenin Amik Ovası ve ovasdaki tarımın gelişmeye katkı sağladığını, bunun yeterli olmayıp, daha çok çalışılması gerektiğini da ifade etti. Üniversitenin görevlerinden birinin de topluma hizmet ve öncülük etmek olduğunu anlatan Kaya: 'Bilgilerimizi nerede olursa olsun her zaman çiftçiye anlatmamız gerekir. Toplantılar yapıp literatür eşliğinde yenilikleri çiftçilerimize ulaştırmamız gerekir. Ziraat fakültelerinin çok iyi bir seviyeye gelmelerini arzu ediyoruz. Fakülteye, akademisyenlere gerekli desteği sağlamaya hazırız' dedi.
Progen Tohum A.Ş. YK başkanı Özbuğday ise şunları söyledi: “Dünya nüfusu hızla artıyor, buna karşın ekim alanları daralıyor ve gıdaya ulaşım daha önemli hale geliyor. Gerek kamuda gerek özel sektörde gıda üretiminin temel unsurlarının başında, gıda girdileri değil gıdaya hizmet edecek tarımcılara ve ziraat mühendislerine ihtiyaç var. Ülkemizde fideci, fidancı, süs bitkici ve tohumcu olmak üzere 5 bin civarı firma var, dolayısıyla çok miktarda ziraat mühendisine ihtiyaç var. Tarım teknolojilerinin ülkemizde de yaygınlaşmasıyla kaliteli, iyi eğitimli, dil bilen ziraat mühendisi ihtiyacı oldukça arttı. Maalesef üniversitelerimizden mezun olan ziraat mühendisleri yeterli dil bilgisi sahip değiller. Dünyaya hitap edecek, üretimi arttıracak, yeni teknolojileri kullanacak bu genç beyinlerin gerçek hayatla ilişkilendirilerek, modern teknolojilere yönlendirilerek ve de bunları anlatacak dil bilgisi kapasitesine sahip olması gerekir.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23