“Arsuz´da madene izin vermeyeceğiz”

6 Ekim´de yapılacak 2 yeni sahanın ihalesiyle 4 yeni maden arama ve işletme sahası ile gündeme gelen Arsuz´da madenciliğin yaratacağı çevre tahribatına yönelik bilgilendirme CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç´un da katılımıyla y

HATAY 11.09.2020 20:07:21 0
“Arsuz´da madene izin vermeyeceğiz”

Sadet Berkyürek/Arsuz

Hatay´da 5 gün süren yangın bölgesinde incelemelerde bulunan CHP´nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Arsuz´da maden işletme ihalesine yönelik gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına katıldı.

´Her yerde maden çıkartılmaz´ diyen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, turizm bölgelerinde bunun yanlışlığına dikkat çekti. CHP´nin Hatay milletvekillerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında Tülek Mahallesi muhtarı İsa Başeğmez, ´gelecek zararların karşısında´ olacaklarını söyledi.

CHP Hatay milletvekilleri Suzan Şahin, Serkan Topal ve Mehmet Güzelmansur, CHP İl Başkanı Ramiz Parlar´ın da eşlik ettiği Tülek sahilindeki toplantıda konuşan Öztunç, maden sahalarının işletilmesinin önlenmesine yönelik desteği sonuna kadar sürdürme sözü verdi.

Temmuz ve Ağustos/Eylül döneminde bini aşan sahanın ihalesiyle Türkiye´nin ‘delik deşik edileceği´ni ve bu yaklaşıma karşı olduklarını söyleyen Öztunç, “Kimse yanlış anlamasın; sermayeye, yeraltı kaynaklarının kullanılmasına karşı değiliz. Ama yenilenebilir enerji diye bir enerji var; onun değerlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu. Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin, çevre mahallelerin muhtarları, önceki dönem belediye Başkanı Nazım Culha, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Öztunç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu iş şehir içlerinde, turizm bölgelerinde olmaz. Bu yanlışı anlatmaya çalışıyoruz. Hukuki süreci izleyeceğiz. Ama benim önereceğim şudur: Türkiye´nin neresinde olursa olsun yapılan eylemler ses getirir ve sonuç alınır. Bergama´dan başlayarak sonuç alınmıştır. Ta ki, eylem kırılmayana kadar.”

Havuç göstererek direnç kırılır mı?

Maden işletme firmalarının iş, burs, sosyal tesis sözü vererek yöre halkının direncini kıracak yöntemlere başvurabileceğini hatırlatan Öztunç, ‘havuç göstererek´ direnişin kırılabileceği uyarısında bulundu. “Direnç kırılmaz ise başarıya ulaşılabilir, çok örneği var” diyen Öztunç, CHP olarak Arsuz´un güzelliğinin tahrip edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Öztunç, şöyle konuştu: “Muhtarlar, yöre halkı, buranın insanı kendi evine sahip çıkarsa bilsin ki, sonuna kadar yanında oluruz. Gelir burada gerekirse çadır kurarız, burada yatmaksa burada yatarız, burada kalkarız. Sonuna kadar size desteğiz. Medya desteği de veririz, kitle desteği de… aktivistleri getiririz, böyle bir güzelliğe kıymayın deriz ve bunun için mücadele ederiz. Yeterki bu yörenin insanı sağlam dursun. Sağlam durmasa da biz yine mücadele ederiz. Eğer bu mücadele böyle verilirse buraya maden açamazlar, burası olduğu gibi kalır. Anlamadıkları şu; doğayla oyun olmaz. Doğa intikamını alıyor. Burada doğanın dengesini bozmayın, bozdurmayın. Maden çıkartılması demek bu bölgenin suyunun, tarımının, havasının kirlenmesi demek. CHP olarak sonuna kadar desteğiz.”

Sayek´ten ‘durdurma´ umudu

Süreçle ilgili bilgi veren Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, yürütmenin durdurulması talebiyle açılan davaların olumlu sonuçlanmasını beklediklerini belirtti. Sayek, “Umarım durdurma sağlanabilir ve bu iş büyümeden engellenmiş olur. Verilecek destekle bunu başarabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. İlçe sınırlarındaki sahalarla ilgili ‘yürütmenin durdurulması´ talebiyle dava açan Arsuz Belediyesinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve muhtarların da birlikte hareket ettiği mesajını paylaşan Sayek, birlikte bayarıya ulaşılacağına inandığını söyledi.

Mahallenin su sorununa çözüm istedi

Mahalle yerleşim alanını içine alan maden sahasına karşı oldukları “Sonuna kadar, kanımızın son damlasına kadar gelecek zararlara karşıyız” diyen Tülek Muhtarı İsa Başeğimez, Arabın Gölü mevkiindeki suyun ziyaretçiler tarafından kirletildiğini, Büyükşehir Belediyesinden konunun ele alınmasını beklediklerini söyledi. Öztunç da toplantının ardından HBB Başkanı Lütfü Savaş´ı çözüm konusunda arayacağını kaydetti.

 

/resimler/2020-9/11/2340173310947.jpg

/resimler/2020-9/11/2340500811619.jpg

/resimler/2020-9/11/2341279875074.jpg


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04