Antakya Sanat Derneği sanatseverlere kapısını açtı

Utkun Büyükaşık, Tunay Devrim ve Edip Yeşil´in bir araya gelerek kurdukları Antakya Sanat Derneği kapılarını sanatseverlere açtı.

GÜNCEL 18.02.2020 11:47:59 0
Antakya Sanat Derneği sanatseverlere kapısını açtı

Nesrin Geyik/Antakya

 Derneğin kuruluş süreci ve amaçlarıyla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Edip Yeşil, şair ve yazarları dernekte konuk etmek istediklerini; imza, söyleşi, panel ve kitap okuma günleri gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Kuruluşunun ardından dernek lokalinin açılışında da Ayna İskenderun Kültür Derneği Başkanı Mehmet Berkyürek, Hatay Eğitim Sen Şube Başkanı Mithat Kaynak, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mithat Mirioğlu ve Kültür Kentleri Birliği Hatay İl temsilcisi Nebih Nafile ile birlikte bir çok sanatseveri buluşturan Antakya Sanat Derneği´nin başkanı Edip Yeşil, daha önce Edebiyatçılar Derneği Antakya temsilciliği çatısı altında farklı mekanlarda çok sayıda etkinlik düzenlediklerini hatırlattı.

'Çalışmalarımız eskiye dayanır'
Derneğin kuruluş süreci ve amaçlarıyla ilgili bilgi veren Yeşil; “Ne kadar yeni kurulmuş bir dernek olsa da çalışma anlamında daha eskiye dayanır. Edebiyatçılar Derneği Antakya temsilciliği çatısı altında farklı mekanlarda çok sayıda etkinlik düzenledik. değerli şair ve yazarları konuk ettik imza, söyleyişi ve paneller, kitap okuma etkinlikleri, bülten, farkındalık oluşturan bir dizi kültürel ve sanatsal etkinlik gerçekleştirdik. Sonrasında çalışmalarımızı bağımsız olarak sürdürdük ve şimdi faaliyetlerimizi bağımsız bir çatı olan Antakya Sanat Derneği ile taçlandırılmış bulunmaktayız” dedi.

“Hangi taşa dokunsanız geçmişten izle karşılaşırsınız”
Geçtiğimiz günlerde Harbiye Mahallesi Kurtuluş caddesi üzerindeki dernek binasında kokteyl havasında geçen açılışta konuşan Yeşil, 'Antakya kadim bir kenttir. Eski olarak bilinen dünyanın sayılı kentlerinden biridir. Mitolojik hikaye ve efsaneleriyle, tarihsel zenginliği, kültürel birikimiyle insanlığa ciddi katkılar sağlamıştır. Farklı etnik yapı ve inançtan kimliklerin bir arada yaşadığı, hatta iç içe geçerek ortak bir yaşam kültürü oluşturduğu ender kentlerden biridir. Çok sayıda uygarlığa ev sahipliği paymış, tarih üretmiştir. Coğrafi konumu itibariyle çağlar boyunca dikkat çekmiş , imparatorlukların kulağı, gözü olmuştur. Bugün hangi taşa dokunsanız geçmişten bir izle karşılaşırsınız. Hangi duvara kulak verseniz duyacağınız hikayeler masallar, misaller olur. Adeta konuşan kenttir Antakya. Sütunlar kırk yıl yaşamış genç keşiş Simon´un sesine mi verelim kulağımızı, Hıdır İlyas efsanelerine mi, yoksa Musa ağacı, Defne Apollon efsanelerine mi? Hayat veren asi nehri üzerinde şarkı söyleyen nauraların sesine kulak vermek gerekir belkide. Bu kent filozof Libanius´un felsefe akademisi görmüş, Kavafis´i konuk etmiştir. Ali Yüce´nin tütün saran ´Mürselekli Kadınlar´ını Ruhi Su´dan dinlemiştir. Süleyman Okay´ı, Sabahattin Yalkın´ı, Süleyman El İsa ve bir çok edebiyat , sanat, sevgi ustasını konukseverliğiyle bağrına basmıştır. Kentleri kent yapan birazda tarihsel , kültürel ve sanatsal hafızasıdır. Antakya sanat Derneği olarak bu miras ışığında yola çıktık. İnanıyoruz ki Diyojen´in feneri bize rehberlik edecek' diye konuştu.
Defne Dayanışma Evi temsilcileri, İn-Sanat Atölyesi yöneticileri ayrıca çok sayıda edebiyatçı, yazar ve sanatçının katıldığı etkinlikte Yalova Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyelerinden Necla Bektaş ile Erkan Kurt dernek adına plaket sundu, Fazıl Karasu şarkılarını gitar eşliğinde seslendirdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,39% -0,15
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,21% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3959,73% -0,51