´Angus gelmesin´e 4.100 imza

İskenderun Limak Port´a getirilmesinin yarattığı kokuya yurttaş tepkisi

GÜNCEL 31.07.2019 11:21:50 0
´Angus gelmesin´e 4.100 imza

 Yurt dışından canlı büyükbaş hayvan ithalatı kapsamında İskenderun Limak Port´a gelmesi devam eden canlı Angus cinsi sığırların yarattığı kokuya karşı tepki amacıyla kentte imza kampanyası başlatan İskenderun Yaşam Platformu, topladığı imzaları dün kaymakamlığına teslim etti. İskenderun Yaşam Platformu sözcüsü Nilgün Selçuk, kaymakamlığa verilen imzaların 151 sayfadan oluşun, 4.100 kişinin imzasının yer aldığını belirtti. İskenderun Yaşam Platformu üyeleri, imzaları kaymaktamlığa iletirken verdiği dilekçede, limana gelen Angusların taşınması sırasında çevreye yayılan kötü koku ve inekler yüzünden yöre halkının kapı ve pencerelerini açamadığını, hava, suyu ve denizin tehdit altında olduğunu, İskenderun halkı olarak hastalık yaratacak bu durumu istemediklerine yer verdi. Platformu üyeleri, toplanan imzaların kaymakamlığa teslim edilmesi sırasında İskenderun´a Angus taşıyan son geminin sahte evrakla yük taşıdığı yönündeki bakanlık soruşturmasının ne aşamada olduğunu, karantinaya alındığı açıklanan 3 bine yakın Angusun nerede tutulduğunu da sordu.

Akın Bodur/İskenderun
Yurt dışından canlı büyükbaş hayvan ithalatı kapsamında İskenderun Limak Port´a gelmesi devam eden canlı Angus cinsi sığırların yarattığı kokuya karşı tepki amacıyla mayıs ayı sonunda imza kampanyası başlatan İskenderun Yaşam Platformu, topladığı imzaları dün İskenderun Kaymakamlığına teslim etti. İskenderun Yaşam Platformu sözcüsü Nilgün Selçuk, kaymakamlığa verilen imzaların 151 sayfadan oluşun, 4.100 kişinin imzasının yer aldığını belirtti.
İskenderun Yaşam Platformu üyeleri, imzaları kaymaktamlığa iletirken verdiği dilekçede, limana gelen Angusların taşınması sırasında çevreye yayılan kötü koku ve inekler yüzünden yöre halkının kapı ve pencerelerini açamadığını, hava, suyu ve denizin tehdit altında olduğunu, İskenderun halkı olarak hastalık yaratacak bu durumu istemediklerine yer verdi.

Bakanlık soruşturması ne oldu?
İskenderun Yaşam Platformu üyeleri, toplanan imzaların kaymakamlığa teslim edilmesi sırasında İskenderun´a Angus taşıyan son geminin sahte evrakla yük taşıdığı yönündeki bakanlık soruşturmasının ne aşamada olduğunu, karantinaya alındığı açıklanan 3 bine yakın Angusun nerede tutulduğunu sordu. Platform üyeleri kokuya karşı alınan önlemlerin olunup olmadığını da sordu. İmzaları alan kaymakamlık görevlisi ise, kokuya karşı koku özel bir firmanın temizleme çalışması yapacağı yönünde talebinin olduğunu ancak bu konuda kararın verilmediğini belirterek, bakanlık soruşturmasının hangi aşamada olduğu ve karantinadaki hayvanlar hakkında da bilgi sahibi olmadıklarını, bu bilgilerin ilgili ve yetkili kişilerden alınabileceğini belirtti.
AKAD, ADD, Bakkallar ve Bayiler Odası, cemevi, Eğitim-İş, Eğitim-Sen, İHD, İsdemir Emeklileri Derneği, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası, TMMOB ve Sosyal Haklar Derneğinin bileşenlerinden oluşan İskenderun Yaşam Platformu, 27 Mayıs tarihinde kentin Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde başlattığı üç günlük imza kampanyasını, mahallelerde de sürdürmüştü.

İmza metninde neler yer almıştı?
İskenderun Yaşam Platformu, halktan destek istediği 'İskenderun´da angus istemiyoruz' başlıklı imza kampanyasına metninde, 'Limana gelen Angusların taşınması sırasında çevreye yayılan kötü koku ve sinekler yüzünden İskenderun halkı kapı ve penceresini açamamaktadır. Havasız, suyumuz ve denizimin tehdit altındadır. İskenderun halkı olarak hastalık yaratacak bu durumu istemiyoruz' ifadesine yer vermişti. Kampanya sırasında açıklama yapan platform sözcüsü Selçuk, halkın verdiği imzaların dört nüsha olarak hazırlanacağını ve bunların TBMM Başkanlığı, İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi´ne iletileceğini söylemişti. Platform sözcüsü Selçuk, kampanya sırasında yaptığı açıklamada, şunları belirtmişti: 'İskenderun´da limana ayda en az iki defa yurt dışından ithal edilen büyükbaş hayvanlardan başta Anguslar ve küçükbaş (koyun) hayvanlar getirtiliyor. Bütün şehir, metan gazı ve pis koku nedeniyle rahatsız oluyor. Bu rahatsızlık yoğun bir şekilde hala devam ediyor. Angus ithalatı ile birlikte sorunlar yaşanmaya devam ettiği halde, bu konuda daha önce yapılan uyarılara yöneticilerin sessiz kaldığını, çözüm üretmek niyetinde olmadıklarını gözlemledik. Bu sebeple giderek dayanılmaz hale gelmekte olan soruna karşı İskenderun Yaşam Platformu olarak ´artık yeter´ diyoruz. Doğaya ve tüm canlılara saygılı bir çözüm üretilebileceğini biliyor ve yönetenlerden bu çözümü talep ediyoruz. Yurt dışından ithal edilen hayvanların gerekli sağlık koşulları sağlanmadan hayvan ithalatında plansız-programsız bir yol izleniyor. İthal edilen hayvanlar, fizibiliteleri, kapasiteleri, sağlıklı yaşam koşulları, barınakları hazırlanmadan getiriliyor. Buna bağlı olarak da Güney Amerika´da görülen EBL hastalığı, Avrupa´da görülen ´mavi dil´ hastalığı, şap hastalığı ve aşırı derecede çevre kirliliği yapan metan gazı bölgemizdeki hayvancılığı ve insan yaşamını olumsuz etkilemeye başlamıştır...'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88