Akıncı´ya Hatay´dan ‘özür dile´ daveti

Hatay´ın AKP, CHP ve MHP´li milletvekilleri ile il-ilçe başkanları, büyükşehir ve ilçe belediye başkanları, STK yöneticileri, Kıbrıs Gazileri, diğer seçilmişler ile vatandaşlar, Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen ile ilgili açıklama

GÜNCEL 12.02.2020 10:51:36 0
Akıncı´ya Hatay´dan ‘özür dile´ daveti

 

Antakya/SES

AKP adına Milletvekili Hüseyin Yayman, CHP adına Milletvekili İsmet Tokdemir ile MHP adına Milletvekili Lütfi Kaşıkçı tarafından yapılan açıklamalarda Tayfur Sökmen´in Hatay´ın ilk ve son Cumhurbaşkanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün silah arkadaşı, Kuvayi Milliye kahramanı kimliği hatırlatıldı.
Bazı katılımcıların Türk ve KKTC bayraklarıyla katıldıkları açıklamanın ardından milletvekilleri ve katılımcılar, valilik bahçesindeki Hatay Devletinin ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen´in anıtının önünde fotoğraf çektirdi.
Yapılan ortak açıklamada, “Akıncı´yı talihsiz sözlerinden dolayı büyük Türk milleti ve Hatay halkından özür dilemeye davet ediyoruz. Tayfur Sökmen, Hataylıların sevgisini ve Mustafa Kemal Atatürk´ün iltifatlarını kazanmış bir Kuvayi Milliye kahramanıdır. Tayfur sökmen´e hakaret Mustafa Kemal Atatürk´e ve Milli Kurtuluş Mücadelemize, dolayısıyla milletimize hakaretle eşdeğerdir. Tayfur Sökmen´e hakaret, Kıbrıs Türk´ünü yok olmaktan kurtaran Rauf Denktaş´a hakarettir. Bugün Hatay´ın seçilmiş tüm milletvekilleri, belediye başkanları ve aynı zamanda sivil toplum örgütü temsilcileriyle Hatayımıza, kurucu değerlerimize ve devletimize karşı yapılan skandal açıklamalara karşılık vermek için buradayız. Arkamıza aldığımız bu tarihi bina aynı zamanda bundan tam 81 yıl önce o günün seçilmiş milletvekillerinin tamamı tarafından Hatay´ın anavatana katılma kararının alındığı yerdir. Bugün bizler de tıpkı 81 yıl önceki gurur ve heyecanla Hatay´ın seçilmiş tüm milletvekilleri olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti çatısı altında hür ve bağımsız bir şekilde yaşamaktan büyük bir onur duymaktayız” denildi.

KKTC´de Hatay ´polemiği´
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı´nın Kıbrıs sorununun Hatay konusu gibi çözülmesini istememesine yönelik açıklamasına, Hataylı KKTC milletvekilinden tepki geldi. KKTC Lefkoşa Milletvekili Bertan Zaroğlu, 'KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı´nın yapmış olduğu ve Rum basınının takip ettigi ve desteklediği açıklamasında; Federal çözüme erken zamanda varılmaz ise bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceği uyarısını yaparken, Türkiye´ye bağlanma ihtimalini ise ´korkunç´ olarak nitelendirmiştir. Federal bir çözüme varılmaması durumunda Kuzey Kıbrıs´ın daha fazla bağımlı hale geleceği, ´Ankara tarafından yutulabileceğini´ ve ´De facto Türkiye iline dönüşebileceğini´ dile getirmiştir. Hatay Devleti´nin gerçekleşen referandum sonucu 1939 yılında Türkiye´ye bağlanmasını kabul etmiş olan o dönemin Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen´e atıfta bulunarak. İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım' demiştir. Milletvekili Zaroğlu, Akıncı´ya şöyle seslendi: 'Daha önce yine aynı şekilde bugün kullandığınız üslubu kullanarak, siyasi ayak oyunlarınıza insanları alet etmek istemiştiniz ve bizde size gereken cevabı vermiştik. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ötürü kısmen çok çirkin bulduğum, kısmen de aşırı komik duruma düştüğünüzü düşündüğüm bu düşüncelerinizi paylaşarak yeni bir ayak oyunu hazırlında olduğunuz apaçık ortada. Ancak size bir kez daha hatırlatmam gerekir ki, Tayfur Sökmen, sizin siyasi bir dil kullanarak aşağılayabileceğiniz veya aşağılamaya çalışabileceğiniz bir kişi değildir. Tayfur Sökmen; Kırım harbine katılmış, Rumeli Beylerbeyi olan babası Mustafa Şevki Paşa gibi Atalarının izinde yürümüş, İstiklal savaşında çeşitli cephelerde çarpışmış ve Kuvâ-yi Milliye komutanlığı yapmıştır. Kırk asırlık Türk yurdunu ecnebilerin elinde bırakmayarak, Misak-ı millî sınırlarına dahil etmenin huzuru içerisinde ebediyete göç etmiştir. Sanırım bir konuda haklısınız; Zat-ı aliniz asla bir Tayfur Sökmen olamayacak ve asla onun gibi anılamayacaktır.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,26% 0,09
  • EURO

    34,67% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2396,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00