'Afrin zeytinyağı ´ticari sır´'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ihraç kaydıyla ülkeye Suriye´nin ÖSO ve TSK´nın kontrol ettiği Afrin bölgesinden getirilen zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur?

GÜNCEL 6.02.2020 09:47:15 0

İskenderun/SES

 Hatay Milletvekili Güzelmansur, soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli´nin iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağlarına ilişkin bilgilerin ´ticari sır´ olduğunu belirttiğini açıkladı.
Milletvekili Güzelmansur, iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağının miktarı, bunların nasıl denetlendiği, ihraç kaydıyla getirdiği zeytinyağının iç piyasaya süren firma sayısı ve bunlara kesilen cezaların kamuoyuna açıklanmasını istemişti. Pakdemirli ise bu soruları ´ticari sır´ olduğu gerekçesiyle açıklamadı.

Güzelmansur: ´Ticari sır´, kaçakçılığın konusudur
Hatay Milletvekili Güzelmansur, ´ticari sır´ değerlendirmesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin önergesine verdiği yanıta ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 'TÜİK 2019 Dış Ticaret verilerine göre, 2019´da, Afrin´den 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi. Bunlar iç piyasaya sürülmemesi ve ihraç edilmesi kaydıyla yurda sokuldu. Ancak belki denetim eksikliğinden, belki göz yumulduğu için bu zeytinyağlarının önemli bir kısmı iç piyasaya sürüldü. Neticede yerli zeytinyağı fiyatı litre başına 3-4 TL düştü. Zeytinyağı üreticilerimiz maliyetine dahi zeytinyağı satamaz duruma geldi. Üretici ve tüccarlar ciddi zarar ettiler. Bu durum toplumun önemli bir kesimini etkiledi. Burada açıklanması istenen yasalara uygun olarak ticaret yapanlara ait bilgiler değil, kanunları çiğneyenlere, vatandaşı mağdur edenlere yönelik verilerdir. Dolayısıyla ‘ticari sır´ denilerek, açıklanmayan veriler aslında kaçakçılığın konusudur. Kaçakçılık ne zamandan beri ticaret sayılıyor? Bu konu izaha muhtaçtır.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00