“Affı Meclis´e getirmeyin”

İskenderun Kadın Platformu, kamuoyunda ‘evlilik affı´ olarak adlandırılan yasal düzenlemenin ‘çocuk istismarı, tecavüz, erken ve zorla evlilikler karşısında afla meşrulaştırma´nın bir devlet politikası haline geleceği uyarısında

GÜNCEL 8.02.2019 10:08:41 0
“Affı Meclis´e getirmeyin”

İskenderun/SES

İskenderun Kadın Platformu, 18 yaşın altındaki her bireyin çocuk olduğu ve cinsel istismarda rızasının alınamayacağını belirterek, kamuoyunda 'çocuk istismarcısına evlilik affı' olarak adlandırılan yasal düzenleme ile 15 yaş ve altındaki kız çocuklarının imam nikâhıyla evlendirilmesi, istismar edilmesinin son bulmayacağı gibi ‘çocuk istismarı, tecavüz, erken ve zorla evlilikler karşısında afla meşrulaştırma´nın bir devlet politikası haline geleceği uyarısında bulundu.
İskenderun Kadın Platformu, düzenlediği toplantıyla ‘evlilik affı´nın yaratacağı sonuçlara dikkat çekti, konunun TBMM gündemine getirilmemesi çağrısında bulundu.

Platform adına Fatoş Çınar, düzenlemenin ‘mağdurlara af´ olarak sunulamayacağını belirterek, affın ‘cebir, şiddet ve tecavüz durumunu kapsamayacağı´ söylenmesine karşın Türk Ceza Kanunu´na göre 15 yaş ve altında rıza aranmadığından her türlü cinsel davranışın cebir ve şiddet sayılarak ‘cinsel istismar suçu´ kapsamına girdiğine dikkat çekti. Platform üyelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği açıklamada Çınar, “18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve cinsel istismarda rızası alınamaz. Erken yaşta evlilik çocuk istismarıdır. Devletin asli görevi çocukları korumaktır çocuk istismarcılarını değil. Çocuklara yönelen cinsel şiddeti, istismarı meşru kılmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Defalarca olduğu gibi bugün de bundan sonra da tacizcilere, tecavüzcülere, istismarcılara yönelik affı gündem eden her yasanın, uygulamanın, politikanın karşısındayız” dedi.

Düzenlemenin yapılması durumunda uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış ‘çocuk´ tanımının değişeceği, 15 yaş altı dahi tam anlamıyla ‘çocuk´ sayılamayacağı; ‘cebir ve şiddet´ olmadığına hükmedilirse evlendirilmesi, istismar edilmesi af kapsamına girebileceği endişesini dile getiren Çınar´a göre bu da 15 yaş altındaki çocuklar evliliğe rıza verebilir anlamına gelecek. Çınar, platform adına önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Çözüm istismarcıları affetmek, ‘ne olursa olsun yeter ki aile içinde olsun´ demek değil; yasaları etkin ve zamanında işletmek, davaları sürüncemede bırakmamak, erken yaşta ve zorla evliliği suç olarak düzenlemek, çocukların haklarını korumak ve oluşan/oluşacak mağduriyeti sosyal politika yoluyla gidermektir. Meclis´te kurulması önerilen çocuk hak ihlallerine ilişkin komisyonların hızlıca kurulmalıdır
Bu alanda çalışan sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yürütülmesi ve bu çalışmaların kamu idaresi tarafından desteklenmelidir. Evrensel değerlere uygun, bilimsel, çocuk hak ve özgürlüklerini ve çocuğun üstün yararını esas alan hukuk güvenliğinin sağlandığı yöntemler belirlenmelidir, çocuğa dönük şiddeti önleme planları hazırlanmalıdır. Çocuk ihmal ve istismarını önleyici çalışmaların yanı sıra bu tür davranışlarla karşı karşıya bulunan çocukların tedavisini amaçlayan programlar hazırlamalıdır. Çocuğun ekonomik sömürüsünün engellenmesi için ekonomik eşitsizlik ortadan kaldırılmalıdır.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04