'100 bin fidan toprakla buluştu'

'Geleceğe nefes' projesi.

GÜNCEL 12.11.2019 13:56:41 0

İskenderun/SES

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda başlatılan 'Geleceğe nefes' yaklaşımı ve Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında, dün saat 11.11´de Hatay´da fidan dikimi yapıldı. Proje kapsamında 81 ilde 11 milyon ağaç fidanı dikimi yapıldı. İskenderun, Arsuz ve Antakya´da binlerce fidan toprakla buluştu.
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde, İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü´nün ev sahipliğinde, kentin Düğünyurdu mahallesi Karaçalı mevkiinde yapılan fidan dikim törenine İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, cumhuriyet başsavcısı Ahmet Çelikkol, sahil güvenlik grup komutanı binbaşı Oğuz Emre Çiçek, emniyet müdürü Nevzat Güneş, jandarma komutanı yüzbaşı Ferit Gül ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler de katıldı. Törene katılan protokol, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle birlikte fidan dikimi yaptı ve ilk can suyunu verdi. Törene katılanlar fidan dikimi kadar korumanın da önemli olduğunu anımsattı. Kaymakam Yönden, ilk fidanı İskenderun adına toprakla buluşturdu. İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü´nün sorumluluk alanında farklı alanlarda 20 bin fidanın toprakla buluşturulduğu açıklandı. Belediye başkanı Tosyalı da ´11 milyon fidan yarın geleceğe nefes´ sloganıyla dünya rekoruna ulaşma hedefinin yanı sıra yeşilin her tonuyla toprağa hayat ve canlılara nefes olacak çevre seferberliğinin başlatıldığını ifade etti. İskenderun´da belediye ve İskenderun Orman İşletme Müdürlüğü arasında imzalanan ´hoşgeldin bebek´ protokolü kapsamında kentte doğan her bir bebek için üç adet fidan dikimi de yapılacak. Bu fidanlar İskenderun Yeni Doğan Ormanı kapsamında ekilecek.
Arsuz´da da binlerce fidan törenle toprakla buluşturuldu. Arsuz´un Işıklı mahallesindeki fidan dikimi törenine Arsuz Belediye Başkanvekili Corç Turan, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, de katıldı. Turan, “Ormanlar, yaşanabilecek birçok doğal afeti önleyen en büyük engellerdir. Bu yüzden ormanların korunması çok önemlidir. Ormanlar tıpkı insanlar gibidir. İnsanlar gibi doğarlar, büyürler. Ormanlar, doğada yaşayan hayvanları içerisinde barındırır. Ormanların bol olduğu yerlerde yabani hayvanlar, her hangi bir sorun yaşamadan hayatına devam etmektedir. Bu yüzden sadece kendimizi değil, tüm canlıları düşünmek zorundayız' dedi. Antakya´da Mustafa Kemal Üniversitesi kampüs alanında düzenlenen fidan dikimi töreninde, ülkede aynı anda fidanların toprakla buluştuğunu ifade eden Hatay Valisi Rahmi Doğan, 'Dünyanın en büyük sorunlarının başında çevre sorunları gelmektedir. Dikeceğimiz fidanlarla geleceğe nefes olacağız. Ecdadın bizlere emanet olarak bırakmış olduğu bu toprakları gelecek nesillere, çocuklara temiz bir çevre olarak bırakabilmek adına bu çalışmaları yürütmek lazımdır. Dünyanın hiçbir tarafında bu tür etkinlikleri göremezsiniz. Aynı anda 11 milyon fidanı toprakla buluşturan ve bunu bir festival havasında yapan ülkeye de rast gelemezsiniz, ama en çok eleştiriyi de Hükümet alıyor. Sanki çevreyi bertaraf ediyormuşuz, tahrip ediyormuşuz, ağaçları söküyor, yakıyormuşuz imasında bulunanların bugün bu faaliyetin ne anlama geldiğini iyi anlamaları lazım. Orman yangınlarına tüm imkânlarla anında müdahale ediyor ve yanan alanları en kısa sürede yeniden ağaçlandırıyoruz. Bu çok önemli bir hassasiyettir' dedi. Çevre konusunda bilinçli ve şuurlu olunması gerektiğini, gençlerimize örnek olunmasını isteyen vali Doğan, 'Hatay´da yüz bine yakın fidanı ilin çeşitli noktalarında toprakla buluşturacağız. Bu çok sevindirici bir durum. Küresel ısınmanın dünyayızı tehdit ettiği bir ortamda ağacın, yağışın, temiz suların ne kadar önemli olduğu ortadadır. Bu fidanları toprakla buluşturacağız ve inşallah yurdumuz da temiz bir çevreye kavuşmuş olacak' değerlendirmesini yaptı. Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik ve Lütfi Kaşıkçı, Antakya Garnizon Komutanvekili Albay Uğur Anabal, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, vali yardımcısı Yusuf İzci, Antakya Kaymakamı Orhan Mardinli, İl Jandarma Komutanı Albay Uğur Ertekin´in de katıldığı ve MKÜ Halk Oyunları Ekibi´nin gösteriside bulunduğu etkinlikte konuşan MKÜ Rektörü Hasan Kaya da 'Son beş yılda üniversiteye 13 bin fidan dikmiş bulunmaktayız. Bugünkü etkinlikte de 3.200 kadar fidan dikilecek. Bu ağaç duyarlılığının çok önemli olduğunu herkes bilmektedir' değerlendirmesini yaptı. Antakya Medeniyetler Korosunun 11 kadın 11 erkek üyesi de dünkü törende fidan dikimi yaptı.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10218,60%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88