´Amca selamıyla sendika baskısı´ iddiası

Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi yönetimi, HBB´nin HATSU bünyesinde çalışanların sendikalarına üye olması konusunda yaptıkları çalışmalara ´saldırı´lar yapıldığını savundu.

HATAY 5.05.2021 19:04:38 0
´Amca selamıyla sendika baskısı´ iddiası

Sendikalı olma hakkının evrensel haklar arasında yer aldığını, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalarla güvence altına olduğunu belirten Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi Başkanı Yusuf Berkyürek, 'Sendika olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi HATSU idaresinde çalışan işçilerin sendikamıza üye olma taleplerini değerlendirerek, Ocak ayında başlayan ve 07 Nisan gününe kadar sürdürdüğümüz örgütlenme çalışmalarında Hatay´ın 15 ilçesine yayılan birimleri dolaşıp, işçilere sendikamızı anlatttık ve 1.660 işçinin 1214´ünü üye yaptık. Ancak, 07 Nisan´dan itibaren örgütlülüğümüze ciddi anlamda bir saldırı başladı. Sendikamıza üye olan işçilere, ´sendika tercihini değiştirmeleri´ yönünde baskı, işten çıkarma tehditleri yapıldı, bu tehditler birçok noktada belediye başkanının yeğenleri tarafından ´amcamın, dayımın selamıyla geldik´ diyerek, devam etmiştir. Bu hukuksuz davranışların belediye başkanının akrabaları da olan bazı yöneticilerden kaynaklandığı iddiaları gündeme gelmiştir. Durumu HATSU Genel Müdürüne ve HATSU İnsan Kaynakları Daire Başkanına ilettik. Bize, ´işçilerin sendika tercihlerinde tarafsız olunacağını´ beyan etmelerine rağmen, işçilerin sendika tercihlerine müdahale şiddetlenerek devam etmiştir. Talepte bulunmamıza rağmen, sendika seçme hakkı ile ilgili işçileri rahatlatacak bir açıklama yapmamakta ısrar etmişlerdir. Hatta insan kaynakları daire başkanı Metin Savaş´ın ismini kullanarak amir konumundaki birçok kişi, üyelerimize baskı uygulamıştır. Büyük bir heves ve istekle sendikamıza üye olan işçilerin, 07 Nisan´dan itibaren, ayın sonlarına doğru hızlanan bir oranla, ´daha önce hep şikayet ettikleri, telefonlarımıza dahi cevap vermiyor, bizleri çok kötü bir toplu iş sözleşmesine mahkum etti´ dedikleri bir sendikaya kısa bir sürede kitlesel olarak geçişleri nasıl izah edilebilir?' dedi.

HBB, ´baskının nedenini´ CHP olarak mı gösteriyor?

Sendika binasında yöneticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Berkyürek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Yaşanan süreci, bir kez de CHP il-ilçe yöneticileri ile milletvekilleri aracılığıyla HATSU idaresi yetkililerine ilettiğimizde hiç beklemediğimiz bir cevapla karşılaştık. Öncelikle bu cevabın içeriğinin gerçeği yansıtmadığı kanaatindeyiz. Kanaatimiz odur ki; hukuksuz davranışlarını, ifade ettiğimiz bazı belediye yetkilileri, kişisel siyasi tercihlerini, işyerlerinde daha kontrol edilebilir sendika tercihlerini, bu cevabın arkasına gizlemek derdindeler. Cevap içeriğini açıklamak gerekirse; bu yetkililer kendilerince bahane üretmek suretiyle CHP genel merkezini işaret ederek, bu müdahalenin kaynağının CHP yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olduğunu ifade etmişlerdir. Bu iddiayı dillendiren belediye yetkililerine soruyoruz; CHP örgütlerinin bilmediği bu parti kararını size kim ve nasıl iletmiştir? Bu sorunun cevabını kamuoyuna ve CHP il-ilçe örgütlerine vermek zorundasınız.'

Genel-İş: Tehditler devam ediyor

Berkyürek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Genel-İş Hatay Şube olarak, bazı belediye yetkililerinin bu iddianın arkasına sığınarak ve hukuku ihlal ederek, işçilerin sendika tercihlerine müdahale ettikleri kanaatine vardık. Toplu sözleşme yetkisi için kritik önemdeki 02 Mayıs´ta üyelerimize baskılar o denli artmıştır ki; bu baskıdan bunalan kimi üyelerimiz telefonlarını kapatıp, o gece evlerinden başka yerlerde konaklamak zorunda kalmışlardır. Şu an bile sendikamızın alanda örgütlenmesi için çaba sarf eden arkadaşlarımıza görevden alınma ve işten çıkarılma tehditleri devam etmektedir. Üzülerek ifade edelim ki genel merkez yöneticilerimizin de içinde olduğu bir heyet olarak sendikal hak ihlallerini anlatmamıza rağmen belediye başkanı da bu hukuksuzluğa gereğince müdahil olmamıştır. İşçiler çok açık olarak sendikamızda olmak, üye kalmak istediklerini ifade ediyor. Bunu, istifa ettirilmelerine rağmen yeniden sendikamıza üye olup, tehdit ve baskıyla tekrar istifa etmelerinden kolayca gözlemliyoruz. Ama bir kısım belediye yetkililerinin kişisel siyasi tercihi, ´daha kontrol edilebilir bir sendika´ istemi, hukukun temel hakların, evrensel örgütlenme özgürlüğünün önüne geçmektedir. Demokrasinin bunca tartışıldığı bir dönemde muhalefete ait bir belediyede bu yaşananlar topluma da umutsuzluk yaratmaktadır. Ülkemizin ihtiyacı olan en önemli kavramlar demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Bu kavramları önceleyen vaatlerle vatandaşların tercihini almış bir siyasi partiye mensup yerel yönetimin aynı zamanda bir kamu kuruluşu olduğunu gözden kaçırmaması, hukukun üstünlüğüne, evrensel haklardan olan örgütlenme özgürlüğünün önemine uygun hareket etmesini beklemek hepimizin hakkıdır.'

'Sendika yetkisi 3 Haziran´da belli olacak'

Açıklamasında HATSU işçilerine de seslenen sendikanın şube başkanı Berkyürek, 'Her türlü hukuksuzluğa rağmen toplu sözleşme yetkisi için sayenizde avantajlı konumumuzu sürdürüyoruz. Yetki için bakanlığa 03 Haziran günü sendikalar başvuru yapacak olup, o güne kadar hiçbir sendikanın yetkili olması yasal olarak mümkün değildir. Baskılar nedeniyle bizden ayrılmak zorunda kalan işçileri daha iyi çalışma koşullarına kavuşmaları için yeniden sendikamıza üye olmaya, destekte bulunmaya, desteklerini sürdürmeye çağırıyoruz' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22